4. 5. 2022, 19:08 | Vir: STA

Kijev: države, ki blokirajo embargo, sokrive za ruske zločine

STA

Katere države EU nasprotujejo predlogu evropske komisije o uvedbi embarga na uvoz ruske nafte?

Ukrajinske oblasti so opozorile, da so članice Evropske unije, ki blokirajo embargo na uvoz ruske nafte, s financiranjem ruske vojske soudeležene pri zločinih, ki jih ruske enote izvajajo na ukrajinskem ozemlju.

"Če bo katera koli država v Evropi še naprej nasprotovala embargu na uvoz ruske nafte, bomo imeli dober razlog, da rečemo, da je ta država sokriva za zločine, ki jih je Rusija zagrešila na ozemlju Ukrajine," je na družbenih omrežjih zapisal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba in ponovno dodal, da Rusija prihodke od nafte in plina uporablja za nadaljnje financiranje svojega vojnega stroja.

Evropska komisija je v okviru šestega svežnja sankcij proti Rusiji predlagala postopno uvedbo embarga na uvoz ruske nafte. Za surovo nafto predlaga šestmesečno prehodno obdobje, za naftne derivate pa se bo to izteklo konec leta.

Države članice EU so se na predlog Evropske komisije za uvedbo embarga na uvoz nafte iz Rusije različno odzvale. Madžarska ga v takšni obliki ne podpira, Slovaška zahteva triletno izvzetje iz embarga, kritična pa je tudi Češka. V Berlinu predlog podpirajo, a svarijo pred motnjami v dobavi in porastom cen.

Da bi Madžarska in Slovaška pristali na sankcije, naj bi jima dovolili izjemo, da lahko surovo nafto po obstoječih pogodbah od Rusije kupujeta do konca leta 2023. A očitno tudi to ne bo dovolj. Veleposlaniki držav članic že razpravljajo o predlogu komisije, a dogovora do konca dneva ni pričakovati.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord