R.S. | 6. 12. 2023, 11:21

Kaj ga je tako vznemirilo? Kim Džong Un točil krokodilje solze, nekaj je hudo narobe

Twitter/Daily Mail

Severnokorejski voditelj se ne joka prav pogosto ...

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un ni ravno znan po svoji čustveni plati. 39-letnika pa so nedavno med nagovorom žensk na nacionalnem srečanju mater v Pjongjangu premagale solze, ki si jih je brisal z belim robcem. Trenutek so ujele tudi kamere. 

Razlog za (lažne) solze

Kima Džong Una skrbi predvsem vse bolj padajoča krivulja rodnosti. Zato je na srečanju nagovarjal ženske, naj ustavijo padanje rodnosti v državi in jih prosil, naj rojevajo večje število otrok, poročajo tuji mediji. To je svoje državljanke pred dnevi prosil tudi ruski predsednik Vladimir Putin

Severnokorejski voditelj je dejal ženskam, da je njihova "glavna revolucionarna naloga, da v svoje potomce vlijejo socialistične vrline in zvestobo vladajoči stranki". Poleg tega jih morejo po njegovem mnenju vzgojiti v zveste državljane. Država naj bi uvedla niz ugodnosti za družine s tremi ali več otroki. Takšne družine naj bi imele brezplačne stanovanjske ureditve, državne subvencije, brezplačno hrano, zdravila, gospodinjske pripomočke in izobraževalne ugodnosti za otroke. 

Oba voditelja skrbi rodnost v svoji državi.

Oba voditelja skrbi rodnost v svoji državi.

Profimedia

"Ustaviti upadanje rodnosti ter zagotoviti dobro varstvo in izobraževanje otrok so naše družinske zadeve, ki bi jih morali rešiti skupaj z našimi materami," je dejal. Nekateri v občinstvu so jokali skupaj z voditeljem. V Severni Koreji vlada režim, ki je zelo odvisen od fizičnega dela in vojaške službe. Upad rodnosti bi imel za režim velike posledice. 

Stopnja rodnosti se v Severni Koreji giblje od 1,79 do 1,8 otroka na žensko. To je precejšnji padec od poznih 60. let, ko je rodnost znašala 4,05 otroka na žensko. Na upad rodnosti so močno vplivali programi kontracepcije v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja. Prebivalstvo pa se je zmanjšalo tudi zaradi hude lakote, zaradi katere so trpeli trideset let nazaj. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol