I. D. | 31. 7. 2022, 11:57

Kosi razpadle rakete so pravkar padli na Zemljo! Kje točno so pristali?

Profimedia

Zmeda na nebu je popolna, vsak se drži svojih pravil. Kam so smeti padle tokrat in kakšna je škoda?

Kitajska vesoljska agencija je 24. julija v orbito uspešno izstrelila nov modul za svojo vesoljsko postajo Tiangong. Čeprav gre za velik dosežek, mednarodna javnost ni navdušena.

vesoljska postaja Tiangong

vesoljska postaja Tiangong

Profimedia

Zakaj? Ker se Kitajska ne drži mednarodne norme, da morajo biti rakete zasnovane tako, da še pred padcem nazaj na Zemljo razpadejo na manjše dele.

Ko kitajske rakete dostavijo tovor v orbito, za razliko od drugih velikih odpadkov namreč padajo nekontrolirano, kar poveča možnost nesreč. 

V zadnjih dneh je okrog Zemlje v počasnem padcu krožila 21-tonska prva stopnja rakete in nihče ni vedel, kje in kdaj bo padla na tla. To se je zgodilo 31. julija, ostanki so se razleteli nad Indijskim in Tihim oceanom.

Po besedah kitajskih uradnikov je večji del odpadkov zgorel v atmosferi. Čeprav je možnost, da bi večji kosi padli na gosto poseljena območja, zelo majhna, dogodek ponovno odpira vprašanje odgovornosti za vesoljske smeti.

Profimedia

Pojasnila kitajske vlade, da "vrnitev rakete predstavlja majhno tvegaje za ljudi na tleh, saj bo najverjetneje padla v morje", niso naletela na prijazen odziv. V skladu z mednarodnimi dogovori bi morali vse kose, težje od 10 ton, na Zemljo vrniti kontrolirano. Še bolje bi bilo, če bi bili vsi deli zasnovani tako, da ob ponovnem vstopu v atmosfero razpadejo.

Mednarodna skupnost je Kitajsko zaradi slabega načrtovanja in nezagotavljanja varnosti kritizirala že lani maja, ko je celoten osrednji del enake rakete z imenom Dolgi pohod-5B vstopil v Zemljino atmosfero nad Indijskim oceanom. Takrat je sicer ni skupil nihče, a še leto prej ni bilo tako. 11. maja je del rakete, ki je v vesolje ponesla eksperimentalno kapsulo za posadko, padel na vas na v Slonokoščeni obali, tik pred tem pa je letel še neposredno nad New Yorkom. Tudi zato si duhoviteži na Twitterju ob "utrinkih" želijo predvsem "konec nenadzorovanih vesoljskih odpadkov".

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec