22. 5. 2022, 08:28 | Vir: STA

Kitajska podjetja nevarna, ko gre za omrežje 5G: kdo tako pravi?

Profimedia

Omrežje 5G sicer prinaša hitrejše spletne povezave in večje podatkovne zmogljivosti. Zakaj potem tak ukrep?

Kot so sporočile kanadske oblasti, so se za ta korak odločile zaradi skrbi, povezanih z državno varnostjo. Peking je to odločitev že obsodil.

"Izdelkom in storitvam Huaweia in ZTE bomo prepovedali vključenost v kanadski telekomunikacijski sistem," je na dejal kanadski minister za industrijo Francois-Philippe Champagne.

Telekomunikacijska podjetja v Kanadi po nejgovih bsedah ne bodo mogla ponujati naprav in storitev, ki ogrožajo njihovo nacionalno varnost. "Ponudnike, ki so to opremo že namestili, bomo prosili, da jo prenehajo uporabljati in jo odstranijo," je povedal.

Tehnologija 5G predstavlja veliko priložnost za napredek, a s seboj prinaša tudi tveganja

Z dolgo pričakovano odločitvijo je Kanada sledila zgledu ZDA in nekaterih drugih držav, ki so se prav tako odločile za prepoved.

ZDA so pred leti začele trditi, da omogočanje dostopa kitajskim tehnološkim podjetjem do telekomunikacijske infrastrukture predstavljajo tveganje za nacionalno varnost in kitajski vladi omogoča prikrit dostop do podatkov uporabnikov omrežij 5G po svetu. Huawei in Peking obtožbe ves čas odločno zanikata.

Kitajske oblasti so se na kanadsko napoved že odzvale. "Kitajska temu jasno nasprotuje," je v petek dejal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Wang Wenbin. Dodal je, da bo Peking sprejel vse potrebne ukrepe za zaščito kitajskih podjetij ter da ta korak krši načela tržnega gospodarstva in predpise o prosti trgovini.

Huawei pa je v odzivu sporočil, da gre po njihovem na žalost za politično odločitev, ki ni povezana ne s kibernetsko varnostjo ne s kakršno koli tehnologijo.



 
 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord