18. 9. 2023, 19:28 | Vir: STA

Kje je izginulo letalo? Skrivnost, ki je zmedla ves svet

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Vojska je prosila javnost za pomoč. 

Ameriška vojska je izgubila sled za svojim bojnim letalom, zaradi česar se je na javnost obrnila z nenavadnim pozivom, naj pomaga najti pogrešano letalo, vredno več deset milijonov dolarjev. Lovsko letalo F-35, ki naj bi bilo "nevidno" za radarje, pogrešajo od nedelje.

Letalo F-35 je izginilo v nedeljo popoldne, ko je pilot letel nad ameriško zvezno državo Južna Karolina. Za zdaj ni jasno, kaj se je zgodilo, oblasti pa trdijo, da je bilo letalo vpleteno v "nesrečo". Pilot se je uspel izstreliti iz letala, varno skočiti s padalom in je v bolnišnici v stabilnem stanju, so sporočili.

Medtem ko je pilot preživel, pa ameriška vojska še ni našla letala, zaradi česar so v letalskem oporišču Charleston zaprosili za pomoč lokalno prebivalstvo. Poziv javnosti so objavili tudi na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju. "Če imate kakršne koli informacije, ki bi lahko pomagale našim reševalnim ekipam najti F-35, prosimo pokličite obrambni operativni center oporišča," so zapisali.

Iskanje pogrešanega letala je po navedbah predstavnikov vojaškega oporišča osredotočeno na območje okoli dveh jezer severno od mesta Charleston. F-35 Lightning II je večnamensko lovsko letalo pete generacije z nizko opaznostjo, ki ga je razvilo podjetje Lockheed Martin. Stane okoli 80 milijonov dolarjev, odlikuje pa ga tehnologija "stealth", saj so njegovo ogrodje, senzorji in sistemi zasnovani tako, da jih radarji ne zaznajo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.