30. 8. 2023, 07:44 | Vir: STA

Turist je imel v prtljagi 41 kilogramov kamenčkov (Italijani so ga kaznovali)

Profimedia/fotomontaža

Večina turistov je nad kaznimi začudena.

Na Sardiniji so cariniki oglobili francoskega turista, ki je s plaže na tem italijanskem otoku želel nezakonito odnesti 41 kilogramov kamenčkov in kamnov. Ujeli so ga med kontrolo njegovega avtomobila, ko se je želel vkrcati na trajekt za Nico. Moški mora plačati 3000 evrov globe, kamenje pa so mu zasegli.

Italijanska carina je v torek sporočila, da so v prtljažniku njegovega avtomobila našli 41 kilogramov kamenčkov in kamnov z znane plaže Lampianu. Kamenje so zasegli in ga bodo vrnili na plažo.

Profimedia

Na Sardiniji, ki je znana po čudovitih belih peščenih plažah, so kraje peska in kamenčkov - zlasti turistov - velik problem. Zato od leta 2017 kaznujejo z globo od 500 do 3000 evrov nepooblaščen odvzem, posedovanje ali prodajo peska, kamenčkov, kamnov ali školjk s Sardinije. Kljub temu turisti vsako leto domov za spomin odnašajo pesek in školjke ter s tem škodujejo okolju.

Večina turistov je nad kaznimi začudena. "Kraja peska na plaži se morda zdi neškodljiva, vendar je smrtno nevarna za krhek obalni sistem otoka," medtem poudarjajo oblasti, ki poleti poostrijo nadzor na najbolj znanih plažah.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol