Š. T. | 19. 2. 2023, 10:58

Ko hiša "naskoči" avtomobile: nadrealistične podobe iz Turčije

Twitter/MediaResonator/posnetek zaslona

Posledice katastrofalnega potresa bodo še dolgo sanirali, na ogled pa prihajajo različne, včasih skorajda neverjetne podobe.

V Turčiji še vedno vladajo izredne razmere po uničujočem potresu, ki je prizadel del države. Mineva že 13 dni od dogodka, reševalci še vedno iščejo preživele, zasute pod ruševinami. Potres z magnitudo 7,8, ki je 6. februarja stresel jugovzhod Turčije in severozahod Sirije, je po zadnjih podatkih terjal že več kot 46.000 življenj.

Tudi gmotne škode je veliko, rušilno moč pa je videti na vsakem koraku. Tudi recimo podoba hiše, ki se je "usedla" na tri avtomobile. Neverjeten pogled, kot bi podobo ustvaril kakšen nadrealistični umetnik.

Verjetno se je to zgodilo zato, ker v pritličju ni bilo dovolj nosilnih sten, ki so jih odstranili, da bi naredili prostor za trgovino. Spodnje nadstropje je izginilo, okna v zgornjem nadstropju pa so ostala nedotaknjena.

"Okensko steklo na podrti stavbi se ni razbilo. Res je nadrealistično. Steklo je močnejše od spodnje konstrukcije!", je zapisal eden od komentatorjev na Twitterju.

Strokovnjaki v Turčiji že leta opozarjajo, da številne novogradnje niso varne zaradi sistemske korupcije in vladnih politik, ki so dopuščale t.i. amnestijo za izvajalce, ki niso upoštevali gradbenih predpisov, vse z namenom spodbujanja gradbenega razmaha in polnjenja proračuna s pobranimi kaznimi.

Profimedia

Po razdejanju je še vedno ogromno ljudi brez strehe nad glavo in se morajo znajti po svoje. Največja težava je najti primerno zatočišče, ljudje potrebujejo ogrevanje, šotore in odeje. Številni se še vedno bojijo vrniti na svoje domove in raje ostajajo na ulici pod milim nebom, veliko je brezdomcev. 

Po potresu v Turčiji je bilo uničenih več kot 41.000 hiš ali pa so v zelo slabem stanju, je povedarl turški minister za urbani razvoj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol