16. 4. 2022, 08:55 | Vir: STA

Biden razkril vse številke: od plače do zveznega davka

Profimedia

Tudi prihodki njegove soproge Jill Biden za javnost niso skrivnost. Koliko zasluži ameriška prva dama?

Ameriški predsednik Joe Biden je skupaj s soprogo Jill lani zaslužil 560 tisoč evrov, na kar sta skupaj plačala 138 tisoč evrov zveznega davka. Davek sta plačala po 24,6-odstotni stopnji, kar je precej nad povprečno, 14-odstotno davčno stopnjo v ZDA.

Biden, ki je oživil tradicijo objavljanja predsedniških davčnih napovedi, je kot predsednik lani dobil dobrih 347 tisoč evrov plače. Njegov predhodnik Donald Trump je svoje davčne napovedi skrival pred javnostjo.

New York Times je ugotovil, da je Trump v svojem prvem letu na položaju predsednika ZDA plačal le 690 evrov zveznega davka, čeprav je trdil, da je izjemno bogat.

Glede na uradne podatke je bil povprečen dohodek ameriškega gospodinjstva lani 62 tisoč evrov. Bidnova sta zaslužila več, vendar tudi pošteno plačala davek.

Selitev v Belo hišo je zakoncema Biden prinesla nižje dohodke, saj sta na primer leta 2019 prijavila dobrih 900 tisoč evrov oziroma skoraj milijon dolarjev dohodka, med drugim od prodaje knjig, govorov in predavanj na univerzi Pensilvanija in višji šoli Severne Virginije, kjer Jill Biden še vedno uči. Lani je tam dobila 62 tisoč evrov plače.

Podpredsedniški par, Kamala Harris in Doug Emhoff, je bogatejši od prvega para. Lani sta zaslužila 1,5 milijona evrov in plačala 481 tisočakov zveznega davka po 31,6-odstotni stopnji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol