J. B. | 14. 12. 2022, 11:14

Korupcijski škandal v osrčju evropske diplomacije: na domu dveh nekdanjih poslancev našli 1,5 milijona evrov gotovine (FOTO)

Profimedia

Evropski parlament pretresa afera glede domnevnega podkupovanja evropskih poslancev s strani Katarja.

Je Katar zares podkupoval evropske poslance, da bi na ta način poskušal vplivati na gospodarske in politične odločitve Evropskega parlamenta? Zdi se, da je temu že res tako. V zadnjih dneh so na domovih dveh nekdanjih evropskih poslancev skupaj našli in zasegli kar 1,5 milijona evrov gotovine!

V zvezi s preiskavo tako imenovane katarske korupcije v Evropskem parlamentu so policisti obiskali domova Piera Antonia Panzerija, nekdanjega italijanskega evropskega poslanca, in Eve Kaili, grške evropske poslanke, ki je bila medtem že odstavljena s položaja podpredsednice.

V Panzerijevi hiši v Bruslju je zvezna pravosodna policija odkrila okoli 600.000 evrov gotovine. Preiskave so potekale tudi pri Kailinem očetu, ki so ga v enem od belgijskih hotelov zalotili z večjo vsoto denarja neznanega izvora, in na bruseljskem domu omenjene Grkinje in njenega partnerja Francesca Giorgija. Le Soir poroča, da je policija skupaj odkrila več kot 1,5 milijona evrov gotovine. Glede na izsledke zveznega tožilstva je Katar z bajnimi podkupninami želel vplivati na odločitve Evropskega parlamenta

Odvetnik pravi, da je nedolžna

"Njeno stališče je jasno: je nedolžna. Nič nima s podkupninami iz Katarja," je odločno poudaril odvetnik grške poslanke Michalis Dimitrakopoulos. Obtožbe so odločno zanikali tudi v Katarju: "Država Katar kategorično zavrača kakršnekoli poskuse, da bi jo povezovali z obtožbami o neprimernem ravnanju." Vsi pridržani bodo že danes stopili pred sodnika, ki bo odločil, ali bodo morali ostati v priporu ali ne.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord