A. B. | 31. 12. 2022, 13:33 | Vir: STA

Kralj Karel lll. z nazivom viteza odlikoval člana skupine Queen

Profimedia/Twitter/CTV News/fotomontaža

Na to gledam kot na neke vrste naročilo, da naredimo tisto, kar bi pričakovali od viteza - boriti se za pravico, boriti se za ljudi, ki nimajo glasu," je  v odzivu dejal novi plemič. 

Kitarista britanske rock skupine Queen Briana Maya je kralj Karl III. povzdignil v plemiča. 75-letnik je postal vitez in se bo v prihodnosti imenoval sir Brian, so v soboto zvečer sporočili iz palače. "Na to gledam kot na neke vrste naročilo, da naredimo tisto, kar bi pričakovali od viteza - boriti se za pravico, boriti se za ljudi, ki nimajo glasu," je  v odzivu dejal May.

Prvo kraljevo odlikovanje 

To je prvič, da je kralj Karl III., ki je letos zasedel prestol, odobril odlikovanja in imenovanja ob prelomu leta. Tradicionalno britanska kraljeva družina ob prelomu leta počasti številne ljudi z odlikovanji in priznanji za njihovo družbeno angažiranost. Letos je na seznamu skupno 1107 ljudi, vključno s številnimi slavnimi osebnostmi, kot so članice angleške ženske nogometne reprezentance Leah Williamson, Lucy Bronze, Beth Mead in Ellen White. Vse bodo prejele red za zasluge. Selektorka reprezentance Sarina Wiegman bo prejela častno priznanje, saj kot Nizozemka uradno ne more dobiti kakšnega plemiškega naziva.

V viteza sta povzdignjena tudi britanska politika Julian Knight iz konservativne stranke in Chris Bryant iz opozicijske laburistične stranke. Britanski veleposlanici v Kijevu in Moskvi, Melinda Simmons in Deborah Bronnert, sta imenovani za dami, ki je naziv enakovreden viteškemu nazivu sir za moške.

Najmlajši in najstarejši odlikovanec 

Dara McAnulty je z 18 leti najmlajši odlikovanec. McAnulty, ki prihaja s Severne Irske, je okoljevarstveni aktivist, ki bo odlikovanje prejel za svoja prizadevanje za varovanje okolja in delo s starejšimi ljudmi. Najstarejši odlikovanec je 100-letni Peter Davies, ki dela kot prostovoljni bralec na eni od britanskih osnovnih šol.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord