P.M. | 11. 9. 2022, 12:45 | Vir: STA

Kraljica Elizabeta II. na zadnji poti: kdaj bo krsta prispela v London?

Profimedia/fotomontaža

Na škotskem gradu Balmoral so se od pokojne monarhinje doslej lahko poslovili le najbližji sorodniki in uslužbenci. Zdaj jo bodo na zadnjo pot pospremili njeni podaniki ...

Z gradu Balmoral na Škotskem je proti Edinburghu krenila krsta pokojne britanske kraljice Elizabete II.

Hrastova krsta, pokrita s škotsko zastavo in vencem belega cvetja, bo v spremstvu sedmih vozil do škotske prestolnice potovala šest ur, med potjo pa se ji bodo lahko prvič poklonili podaniki. Na poti v Edinburgh naj bi krsta prečkala tudi škotski mesti Aberdeen in Dundee.

V Edinburghu bo pokojnica počivala v rezidenci Holyroodhouse, v ponedeljek pa jo bodo novi britanski kralj Karel III., princesa Anne, princ Andrew in princ Edward pospremili v katedralo St. Giles, kjer bo ležala 24 ur.

Tam bo imela javnost prvič možnost bdeti ob krsti, preden jo v torek odpeljejo proti britanski prestolnici.

V spremstvu hčerke Anne bo kraljičina krsta z letalom pripeljana v London. V Buckinghamski palači jo bosta sprejela novi Karel III. in kraljica soproga Camilla, navaja N1.

Sledila bo procesija po ulicah Londona

Kraljičina krsta bo iz Buckinghamske palače v počasnem sprevodu, ob vojaški paradi in spremstvu članov kraljeve družine odpeljana v Westminstrsko palačo.

Procesijo, ki se bo odvila na ulicah Londona, bodo lahko spremljali ljudje na prostem, v londonskih kraljevih parkih pa bodo postavljeni veliki zasloni, ki bodo dogodek prenašali v živo, tudi poroča N1.

Štiri dni pred pogrebom bo kraljičina krsta ležala v Westminstrski veliki dvorani, kjer se bodo ljudje od nje lahko poslovili. Pogreb kraljice Elizabete II. bo 19. septembra v Westminstrski opatiji v Londonu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol