21. 4. 2022, 08:53

Kraljica Elizabeta ll. obeležuje 96. rojstni dan. To je njena edina želja

Profimedia

Britanska monarhinja bo letošnje poletje polno zasedena. Praznovali ne bodo le njene 70-letnice vladanja, temveč bo tradicionalno v svoj dom povabila tudi britansko smetano. 

Britanska kraljica Elizabeta II. danes praznuje 96. rojstni dan, ki si ga je zaželela in odločila preživeti v zasebnem krogu v dvorcu Sandringham na vzhodu Anglije. Večje slavje bo sledilo v začetku junija in bo potekalo štiri dni, saj bodo obeležili še 70-letnico njenega vladanja. 

Ob njenem rojstnem dnevu so na Instagramu kraljeve družine objavili fotografijo kraljice skupaj z dvema belima ponijema, s čimer prikazujejo njeno ljubezen do konj. Fotografijo so posneli v gradu Windsor, kjer kraljica sedaj preživi največ časa. Ponija bosta sodelovala tudi na prihajajoči kraljevi razstavi konj v Windsorju.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Royal Family (@theroyalfamily)

Kraljica običajno svoj rojstni dan preživi v zasebnem krogu, javno ga obeležijo le s salvami. Večje slovesnosti pa bodo sledile v začetku junija, ko se bo zvrstila tudi glavnina dogodkov ob platinastem jubileju vladanja.

Elizabeta je postala kraljica po smrti svojega očeta, kralja Jurija VI. v februarju 1952. Slovesno kronanje je bilo šele 2. junija 1953. Elizabeta je bila ob rojstvu 21. aprila 1926 sicer tretja v vrsti za britanski prestol, za stricem Edwardom in očetom. A Edward se je leta 1936 le nekaj mesecev po kronanju odpovedal položaju in prestol je zasedel njegov brat - Elizabetin oče Albert, bolj znan kot kralj Jurij VI.

Kraljici je ves čas do smrti aprila lani ob strani stal mož, princ Philip, s katerim sta bila poročena od leta 1947 in ki ga je označila za "svojo moč in oporo". V zakonu so se jima rodili štirje otroci.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Royal Greece (@royal_greece)

Elizabeta II. kljub visoki starosti vztraja pri opravljanju dolžnosti, čeprav ji v zadnjem času nagaja zdravje in je omejila udeležbo na javnih dogodkih. V preteklosti je vsako leto sodelovala tudi na 400 uradnih dogodkih. V zadnjih letih pa so del njenih dolžnosti vendarle prevzeli drugi člani kraljeve družine, predvsem prestolonaslednik princ Charles in njegov sin William

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol