6. 5. 2022, 06:30

Izjemno! Ne boste verjeli, česa vse se da NAUČITI krave!

Profimedia

Raziskovalci so kar šestnajst krav uspešno naučili uporabe stranišča. Gotovo se sprašujete, s kakšnim namenom?

Raziskovalca z univerze v novozelandskem Aucklandu Lindsay Matthews in Douglas Elliffe sta na kmetiji, ki jo upravlja Raziskovalni inštitut za biologijo domačih živali v Nemčiji, preučevala 16 krav in jih naučila uporabljati toaleto. 

Zakaj je tovrstno učenje sploh pomembno? 

Kravji urin vsebuje veliko dušika. Kar pomeni, da bi s tovrstno vrlino krave prispevale k manjšemu onesnaževanju. Vendar, kako je sploh mogoče krave prepričati, da bi malo potrebo opravljale na točno določenem mestu? 

Iskanja odgovora sta se lotila novozelandska raziskovalca in svoje ugotovitve delila s svetom.

O metodi učenja

Znanstveniki so kravam nadeli ovratnico, ki je ob uriniranju na napačnem mestu vibrirala. Za uriniranje na stranišču MooLoo, ki se je od drugih mest v hlevu razlikovalo po svoji živo zeleni barvi, so znanstveniki krave nagradili s hrano

Do konca 15-dnevnega usposabljanja so stranišče pogosto uporabljale kar tri četrtine živali. "Če bi lahko zbrali deset ali 20 odstotkov urina, bi to zadostovalo za znatno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in izpiranje nitratov v tla," je dejal Elliffe.

Spomin na hrano

Po 10 do 30 poskusih so krave že začele povezovati odvajanje vode s priboljškom. A  poskus se tu ni končal. Črno-bele krave, ki so izrazito mlečne pasme, so nato zaprli v predprostor in jih znova nagradili, če so se podale na stranišče. Če so urinirale že na hodniku, so jih poškropili z vodo.

Enajst od šestnajstih krav se je naučilo uporabljati straniščni prostor in tega so se navadile tako hitro, kot se otrok na kahlico, nekatere pa še hitreje, je zapisal Matthews.

Profimedia

Kot so zapisali v študiji, objavljeni v reviji Current Biology, lahko iz tega sklepamo dvoje: "Govedo se lahko nauči upoštevati naravni refleks, saj so se živali premaknile na stranišče, in lahko se nauči zadržati uriniranje, dokler ni na pravem mestu, če je za to nagrajeno."

To je velika stvar

Lindsay Whistance, ki se je prav tako ukvarjala z učenjem krav, je za revijo Science poudarila: "Gre za veliko stvar." Ob tem je dodala, da je raziskava pokazala, da so krave sposobne precej več, kot od njih zahtevamo.

Je pa tudi izpostavila, da ne verjame, da bi izsledke raziskave lahko prenesli v realni svet. Sploh pa ne na pašnikih, kjer bi krave morale do stranišča prehoditi precej večje razdalje od tistih v poskusu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.