17. 4. 2022, 09:19 | Vir: STA

Kristjani obeležujejo največji krščanski praznik, množico vernikov pričakujejo v Vatikanu

Profimedia

Papež bo opoldne podelil t. i. blagoslov mestu in svetu.

Kristjani praznujejo svoj največji praznik, veliko noč, s katero se spominjajo Jezusovega vstajenja od mrtvih. Velikonočne maše pomenijo vrhunec velikonočnega praznovanja.

Po cerkvah na velikonočno nedeljo potekajo vstajenjske procesije z velikonočnimi mašami, na katerih duhovniki naznanijo, da je Jezus vstal od mrtvih. Z vstajenjem je namreč Jezus po verovanju kristjanov premagal smrt, vsem ljudem pa s tem odprl možnost, da so po smrti deležni večnega življenja. Tudi zato je vzdušje na veliko noč med kristjani precej praznično in slovesno.

V Vatikanu bo papež Frančišek na Trgu svetega Petra ob 10. uri najprej vodil velikonočno mašo, opoldne pa podelil še tradicionalni blagoslov urbi et orbi, ki ga običajno podeli v številnih jezikih, tudi v slovenščini.

Slovenski škofje bodo maše darovali v stolnicah

Velikonočno jutro je glede prihodnosti človeštva prelomnica in začetek novega stanja, so slovenski škofje zapisali v velikonočnem voščilu. Jezus je po njihovih besedah vstal, da bi sam živel v nas in da bi bili božjega življenja deležni tudi mi. Slednje pa se bo v polnosti udejanjilo v večnosti, so dodali.

V Ljubljani procesijo z velikonočno mašo ob 8.30 vodi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, v Mariboru pa ob 10. uri tamkajšnji nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord