Ni vse zlato, kar se sveti ... Kuharjeva izpoved, zakaj je v sivini severa celinske Evrope precej bolj srečen kot v hrvaškem obmorskem raju, močno odmeva.
Zadarski kuhar z dolgoletnimi izkušnjami iz vrhunskih restavracij, jaht in eksotičnih destinacij se je pred kratkim preselil na Nizozemsko, kjer zdaj dela v luksuzni restavraciji. Po dolgih letih razočaranj in "bitk z vetrom" v domači gostinski industriji je v objavi, ki je hitro zaokrožila po spletu, brez dlake na jeziku razkril, zakaj je v tujini bolj srečen, miren in izpolnjen kot kadar koli prej.
"Delal sem na King's Day, enem največjih nizozemskih praznikov, in glej, no – dobil sem višjo urno postavko, ker je praznik. Delali smo do 22. ure, vključno s čiščenjem. In ker je bil lep večer, so ljudje raje ostali zunaj, mi pa smo si lahko vzeli trenutek zase. Tudi mi smo ljudje, ne samo delavci," piše kuhar.
Na "miren" praznični dan so v restavraciji postregli 200 gostov, medtem ko jih ob običajnih večerih brez težav sprejmejo tudi 350. "Pri nas bi temu rekli špica. Tu je to le dobra organizacija. Ekipa v kuhinji je popolna, vsak ve, kaj mora narediti, in delo teče brez napak, brez vpitja, brez kaosa."
Njegova iskrena izpoved pa ne prinaša le pohval nizozemskemu sistemu, temveč tudi kritičen pogled na stanje v domačem okolju. "Ni pijanega šefa, ki bi se igral boga, ni natakarjev s previsokim egom, ni sodelavcev, ki bi sabotirali ekipo. Tukaj so ljudje profesionalci in uživaš v delu, ker je vse zdravo. To sem sanjal dolga leta, ko sem doma poskušal razložiti, da obstaja drugačen način dela. Pa te niso slišali. Tam si samo nekdo, ki govori nebuloze."
Zdaj, ko živi svojo različico kuharskih sanj, poudarja, da se je znova zaljubil v kuhinjo. Počuti se kot najstnik na prvem zmenku ... "Vsak krožnik naredim z ljubeznijo. Dajem maksimum. Ko zaključimo, se objamemo in zaželimo lahko noč. In že komaj čakamo na nov dan. A ta – ta bo nova zgodba. A o njej – kdaj drugič," je zaključil.