A. B./STA | 14. 1. 2023, 11:58

Kuna izreka zadnje slovo: do polnoči še jih imate čas unovčiti

Profimedia

Uvedli so tudi spremembe, ki pomembno vplivajo na to kje boste lahko po 15. januarju še menjali kune v evre. 

Na Hrvaškem je bilo od 1. do 14. januarja obdobje dvojnega obtoka. To pomeni, da ste ahko plačevali s kunami ali evri, čeprav je vračilo denarja potekalo le v evrih. Hrvaška centralna banka bo kovance menjala še tri leta od sprejetja nove valute, torej do konca leta 2025, bankovce bo zamenjevala brez omejitve.

Zamenjava kun od polnoči mogoča le še na Hrvaškem

Zamenjava kun v Sloveniji od 15. januarja ne bo več možna, opraviti jo bo mogoče le še na Hrvaškem. Menjava bo možna tudi na enotah hrvaške finančne agencije (Fina) in v poslovalnicah hrvaške pošte. 

Banke na Hrvaškem bodo kune za evre po fiksnem tečaju 7,53450 kune za en evro menjale še celotno leto 2023. 

Zaradi prilagoditve na izplačevanje gotovine v evrih na Hrvaškem do 15. januarja niso delovali vsi bankomati. Prve tri mesece bodo bankomati sicer izdajali samo bankovce za 10 in 20 evrov, od aprila dalje pa tudi po 50. Bankovce za sto evrov bodo izdajali samo bankomati, za katere bodo v bankah ocenili, da je za to potreba.

Nova valuta in omejitve cen 

Zaradi neupravičenega dvigovanja cen po uvedbi evra 1. januarja se je hrvaška vlada odločila na novo omejiti cene devetih živilskih izdelkov. Nove cene olja, mehke in ostre moke, sladkorja, svinjskega in piščančjega mesa ter mletega mešanega mesa in mleka bodo tokrat veljale do 31. marca.

Cene omenjenih živilskih izdelkov so na Hrvaškem omejene od septembra lani. Zdaj cena kilograma sladkorja ne bo smela presegati 1,33 evra, medtem ko je doslej lahko stal največ 7,99 kune (1,06 evra). Svinjsko pleče brez kosti, ki je doslej lahko stalo največ 24,99 kune (3,32 evra), bo lahko stalo največ 3,58 evra.

Profimedia

Ceno sončničnega olja, ki je bila doslej omejena na 15,99 kune (2,12 evra) na liter, je vlada zdaj omejila na 1,86 evra. Najvišjo dovoljeno ceno kilograma mletega mesa pa je z 32,99 kune (4,38 evra) znižala na 4,11 evra.

Hrvaška vlada se je za ponovno omejitev cen odločila zaradi neupravičenega dvigovanja cen po uvedbi evra 1. januarja. Inšpektorji so med inšpekcijskim nadzorom, ki so ga opravili v minulih dneh, ugotovili neupravičeno zvišanje cen v 30 odstotkih primerov, je nedavno sporočila pomočnica glavnega državnega inšpektorja Vedrana Filipović Grčić.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord