24. 5. 2022, 08:54 | Vir: STA

Mark Zuckerberg pred novo tožbo: kaj se je zgodilo tokrat?

Taggespielegel/posnetek zaslona
Mark Zuckerberg pred novo tožbo: kaj se je zgodilo tokrat? (foto: Taggespielegel/posnetek zaslona)

Zuckerberg je bil glede na tožbo neposredno vpleten v zbiranje zasebnih podatkov uporabnikov brez njihovega dovoljenja. Kot glavni izvršni direktor pa odgovarja za delovanje podjetja, ki ga vodi.

Pravosodni minister ameriške prestolnice Washington Karl Racine je vložil tožbo proti ustanovitelju Facebooka Marku Zuckerbergu zaradi domnevne vloge, ki naj bi jo igral v škandalu kršenja zasebnosti uporabnikov s strani Cambridge Analytica.

Facebook se je vmes preimenoval v Meto, Zuckerberg pa je še vedno na oblasti kot glavni izvršni direktor družbenega medija in po trditvah Racina osebno odgovoren za škandal.

Profimedia

Kakšna naj bi bila njegova vloga? 

Britansko podjetje je s Facebooka dobilo podatke o uporabnikih pred ameriškimi volitvami leta 2016 in Racine je leta 2018 vložil tožbo proti Facebooku oziroma Meti. Sodnik mu v omenjeni tožbi ni dovolil dodati Zuckerberga kot obtoženca in Racine se je potem odločil za posebno tožbo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mark Zuckerberg (@zuck)

"Ta kršitev zasebnosti brez primere je razgalila podatke o več deset milijonih Američanov, Zuckerbergova politika pa je dovolila Facebooku več let dolgo zavajanje o tem, kaj dela s temi podatki. Ta tožba ni le upravičena, ampak je nujna in pošilja sporočilo korporacijskim voditeljem, da morajo odgovarjati za svoja dejanja," je pojasnil.

Britansko podjetje je dobilo dostop do podatkov o 70 milijonih uporabnikov Facebooka v ZDA. Te podatke je družba Cambridge Analytica uporabila za dejavnosti v podporo predsedniški kampanji Donalda Trumpa.

Facebook je zaradi tega škandala ameriškim zveznim regulatorjem že plačal pet milijard dolarjev kazni, spremeniti pa je moral tudi svoje obnašanje v smeri večje zaščite podatkov, o čemer mora redno poročati.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.