La. P. | 30. 10. 2023, 18:00

Tako preprosto je ustvariti lažno novico (ne verjemite vsemu, kar preberete!)

Profimedia

Bo igralec Pedro Pascal res zaigral v fantazijskem animiranem filmu Minecraft, ki na velika platna prihaja leta 2025 – ali pa gre le za dobro skonstruirano lažno novico?

V dobi demokratizacije medijskega prostora in vse večje pluralnosti mnenj bi moral človek praktično vsako informacijo, ki jo najde na spletu, vzeti z zrnom soli. Danes namreč praktično ni ovir za širjenje mnenj, ki niso nujno odraz dejanskih dogodkov v družbi in po svetu, po družbenih omrežjih, blogih, neuradnih spletnih straneh in forumih. Nekatera sicer ostanejo v zaprtih mehurčkih, druga pa najdejo pot celo v mainstream medije.

Tudi mediji namreč že zdavnaj niso več takšni braniki resničnih informacij, kot so nekdaj bili. Preobremenjeni in/ali podplačani uredniki in novinarji velikokrat nimajo ne časa ne volje, da bi vsako informacijo dvakrat preverili. Ravno to pa so odlični pogoji za razmah lažnih novic. Da je popolnoma enostavno doseči, da povsem izmišljeno novico o čemerkoli že pograbijo osrednji novičarski portali in jo začnejo širiti po spletu, je nedavno dokazal youtuber George Mason.

Kot Mason razloži v posnetku, ki ga je objavil na svojem kanalu na družbenem omrežju TikTok, ga je iz gole radovednosti zanimalo, ali lahko na enem izmed novičarskih portalov plača za objavo lažne novice.

Novica, ki jo je sestavil, je bila sicer popolnoma banalna izmišljotina: igralec Pedro Pascal, ki je zaslovel z vlogami v serijah Igra prestolov in Narcos, naj bi imel eno osrednjih vlog v fantazijskem animiranem filmu Minecraft, ki na velika platna prihaja leta 2025.

@georgemasontv

I paid to spread fake news… and it worked!!! Pedro pascal sadly wont be in the minecraft movie tho 😭

♬ original sound - GeorgeMasonTV

Kot je razložil Mason, je najprej poiskal portale, na katerih lahko svojo novico, če za to seveda plača, objavi čisto vsak slehernik. "Res me je zanimalo, ali objavijo čisto vse, kar jim pošlješ, ne da bi to preverili. Zato sem napisal celoten članek o tem, da bo Pedro Pascal Steve v Minecraftu, kar je popolnoma izmišljeno, kajti ne samo, da Pascal ne bo igral Steva, sploh nikoli ni bilo govora o tem, da se bo pojavil v filmu Minecraft," je nadaljeval youtuber.

Članek je napisal s pomočjo orodja ChatGPT, da bi dodatno preveril, ali uredniki portala, ki objavlja plačane članke, sploh berejo naročena besedila, pa je vanj vstavil še eno lažno informacijo, in sicer da je animirani film Sonic the Hedgehog, ki ga v članku omenja, režiral kar – on sam (pravi režiser je Jeff Fowler).

"Na moje presenečenje urednikov to ni brigalo. Informacije niso preverili niti jih ni zanimalo, ali je resnična, tako da zdaj v članku piše tudi to, da sem režiser filma Sonic the Hedgehog," je bil osupel Mason.

Objava lažne novice ga je na portalu New York Weekly stala 130 dolarjev, kar je približno 120 evrov.

New York Weekly/posnetek zaslona

Golobji iztrebki za več kot milijon evrov

A kar se je zgodilo po objavi, je preseglo njegova pričakovanja. Lažni članek so namreč začeli povzemati drugi mediji, kar je vodilo do tega, da se je ime Pedra Pascala znašlo med navedbami igralcev v filmu Minecraft na uradnem portalu IMBD, pa tudi na Googlu.

Posnetek zaslona

"Zato ne zaupajte vsemu, kar preberete na spletu. Tudi, če to vidite na Googlu. Še vedno obstaja možnost, da je novica lažna," sledilcem sporoča priljubljeni youtuber. 

Na podoben način se je z javnostjo pred leti poigral slovenski umetnik Miha Artnak. Ta je ustvaril lažno stran medija Guardian (z domeno theguadrain.com, česar pa ljudje ob prvem kliku niso opazili), ki je poročala o tem, da naj bi bila njegova umetnina Dove & Peace, narejena iz golobjih iztrebkov, na azijskem trgu prodana za več kot milijon evrov.

Novico o senzacionalnem uspehu slovenskega umetnika je tedaj poobjavilo kar nekaj večjih slovenskih medijev, Artnak pa je o potegavščini za Siol pozneje dejal, da je šlo za "sestavljenko komaj preverljivih stvari, ki so ravno toliko verjetne, da se ti ne ljubi dvigniti telefona, da bi vse skupaj preveril."

"Dokazati sem želel, kako se v današnjem času ničesar ne preverja. Pri tem sem se držal načel, ki delujejo, teh čustvenih vrtiljakov, ki smo jim priča. Ne beremo namreč več o vsebini, temveč gre prej zgolj za formo. Torej ta način pripovedovanja, pretencioznosti, v katerem so pomembni senzacija, veliki uspehi, visoke številke, uspeh v tujini, tudi umetnosti, kjer gre vse skozi," je še povedal.