R. K. | 7. 7. 2022, 11:20

Je prostovoljec, ki je poročal z ukrajinskega bojišča, zavajal ljudi?

Profimedia/Twitter/loljsmith/fotomontaža

Uporabnik z imenom Canadian Ukrainian Volunteer je imel na Twitterju več kot 120.000 sledilcev, ki so redno spremljali dramatično dogajanje na vojnem žarišču.

Odkar se je začela vojna v Ukrajini, so se na bojišče odpravili tudi številni prostovoljci, ki pomagajo Ukrajincem braniti državo pred ruskimi napadalci. Nekateri s terena tudi redno poročajo in s tem neposredno obveščajo svetovno javnost o dogajanju na vojnem območju. A obstajajo tudi goljufi, ki namesto z bojišča poročajo z domačega kavča. Eden takšnih je lastnik kanala Canadian Ukrainian Volunteer, čigar goljufivo poročanje so uporabniki Twitterja nedavno razkrinkali.

Po več mesecih poročanja z bojišča so sledilci postali sumičavi

Profil z imenom Canadian Ukrainian Volunteer (Kanadski ukrajinski prostovoljec) je imel kar 120.000 sledilcev, ki so bolj ali manj redno spremljali dramatično dogajanje na ukrajinskem bojišču. Tako so vsaj mislili. Kanadski prostovoljec naj bi sodeloval v različnih vojaških operacijah, svojim sledilcem pa je poročal tudi o domnevnih vojnih zločinih. Njegovi opisi so delovali zelo doživeto in natančno, zaradi česar je kanal Canadian Ukrainian Volunteer kmalu postal precej popularen. 

Mnogi so ga imeli za zanesljiv vir z bojišč, nekateri uporabniki pa so po več mesecih domnevnega bojevanja v Ukrajini postali sumničavi. Opazili so namreč, da je objavljal neverodostojne fotografije. Zaradi izraženih sumov je lažni prostovoljec sprva blokiral večje število uporabnikov, nazadnje pa je svoj profil izbrisal. Ni sicer znano, ali je to storil sam, ali ga je zaradi širjenja lažnih informacij blokiral Twitter, poroča britanski The Telegraph. 

Razkrinkali so ga prek njegovega IP naslova

Da gre najbrž za neverodostojne objave, so uporabniki ugotavljali na različne načine. Nekdo je denimo opazil, da je puška, ki se pojavlja na objavljenih fotografijah, ponaredek. To mu je uspelo s pomočjo natančne primerjave orožja domnevnega prostovoljca z replikami, ki so dostopne na spletu. Spet druge fotografije vojaške opreme je lažni prostovoljec ukradel kar s spleta. To naj bi storil na primer s fotografijo poškodovanega neprebojnega jopiča, ki jo je izvorno objavila ukrajinska policija. 

Enemu izmed uporabnikov Twitterja je nazadnje uspelo goljufovo lokacijo tudi dejansko razkrinkati. Prek zasebnega sporočila mu je poslal povezavo do novice, povezano s kanadskimi prostovoljci, ki se borijo v Ukrajini. Ko je domnevni borec kliknil na povezavo, je s tem razkril svoj IP naslov, prek katerega je bilo mogoče ugotoviti tudi njegovo lokacijo. Ko je goljuf ugotovil, da gre za past, je bilo zanj že prepozno. Izkazalo se je, da je v resnici v Ontariu v Kanadi.

Ko so se nanj usule številne obtožbe, je njegov račun izginil

Lažni kanadski prostovoljec se je nato lotil še zadnjega obupanega poskusa, da bi prepričal svoje sledilce v verodostojnost svojega računa. Objavil je več slik svoje "bojne opreme," in sicer puške, čelado in nabojnike, za katere se je kmalu izkazalo, da so ravno tako replike. Ko se je nato nanj usulo vse več obtožb, je njegov račun na Twitterju izginil. S tem se je dokončno izkazalo, da je šlo pri njegovem poročanju za lažnega prostovoljca z lažnimi informacijami.

Dezinformacije se sicer, odkar se je začela vojna v Ukrajini, v javnosti vse pogosteje pojavljajo. V srdito informacijsko vojno so velikokrat vpletene tudi različne vladne agencije in obveščevalne službe. Na žalost pa je lažne podatke pogosto izredno težko razkrinkati.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord