29. 5. 2022, 11:11 | Vir: STA

Letalo kmalu po vzletu izginilo

Slika je simbolična.

Profimedia

Iskalno akcijo otežuje slabo vreme, zaradi katerega na pomoč niso mogli poslati helikopterjev.

Letalo nepalske družbe Tara Airlines s tremi člani posadke in 19 potniki na krovu je izgubilo stik s kontrolo zračnega prometa. Z radarjev je izginilo med letom iz mesta Pokhara proti Jomsomu, je povedal tiskovni predstavnik nepalske policije Bišnu Kumar. Oblasti so na območje napotile policijo in vojsko.

Izguba radijske zveze

"V letalu so bili štirje Indijci, dva Nemca in 16 nepalskih državljanov," je povedal Kumar. Kot je dodal, iskalno akcijo otežuje slabo vreme, zaradi katerega na pomoč niso mogli poslati helikopterjev.

Dvomotorno letalo Twin Otter je iz Pokhare, turističnega središča približno 200 kilometrov zahodno od nepalske prestolnice Katmandu, vzletelo ob 6.10 po srednjeevropskem času, kmalu zatem pa so z njim izgubili radijsko zvezo.

Slabe varnostne razmere

Nepalsko letalsko industrijo sicer že dolgo pestijo slabe varnostne razmere zaradi nezadostnega usposabljanja in vzdrževanja.

Zaradi varnostnih pomislekov je vsem nepalskim letalskim družbam prepovedan vstop v zračni prostor Evropske unije. Poleg tega letenje v državi otežuje razgiban relief in kratke pristajalne steze, ki povzročajo težave tudi izkušenim pilotom.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.