N. V. | 21. 11. 2023, 12:31

FOTO: Na površju Lune že pol stoletja leži skrivnostna fotografija (končno razkrito, kdo je na njej)

X/Historic Vids

Fotografija, ki so jo našli na Luninem površju, buri duhove: vemo, kaj je na njej.

Na Luni že več kot pol stoletja leži fotografija, ki jo je tam pustil ameriški astronavt, in je nekakšna relikvija človeškega raziskovanja vesolja. Fotografijo je tam pustil astronavt Charles M. Duke, ki je na Luni pristal 20. aprila 1972 pristal modul s posadko rakete Apollo 16, pete ameriške misije na Zemljin naravni satelit. Danes 88-letni astronavt je bil ob pristanku na Luni star 36 let in 201 dan in je do danes najmlajši človek, ki se je sprehajal po naši najbližji vesoljski sosedi.

Charles M. Duke

Charles M. Duke

Profimedia/fotomontaža

Kaj je na fotografiji?

Duke je, tako kot vsi člani posadke, na potovanje lahko vzel majhen osebni predmet. Izbral je fotografijo, ki buri duhove še danes. Gre za portret njegove družine: na fotografiji so on, njegova žena in njuna otroka.

X/Historic Vids

Te fotografije pa ni izbral samo zato, da bi ga med trajanjem misije spominjala na dom, pač pa jo je s seboj odnesel, da jo pusti na Luni kot dokaz, da je bil tam predstavnik človeštva. Na hrbtni strani fotografije je namreč sporočilo, ki ga je napisal: "To je družina astronavta Charlieja Duka s planeta Zemlja, ki je 20. aprila 1972 pristal na Luni." Ob napisu so tudi prstni odtisi vseh članov družine. Fotografijo je zavil v plastičen ovitek, vse skupaj pa je po pristanku položil na Lunino površino blizu lunarnega modula.

V kakšnem stanju je fotografija danes, ni zares znano, poroča N1Ker Luna nima atmosfere, ta zagotovo ni vplivala na kakovost fotografije. Je pa morda zbledela zaradi vpliva sončnih žarkov. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol