R.S. | 4. 2. 2023, 14:55

Brez sramu: 19-letnica je lagala, da ima raka in zbrala več tisoč evrov

Twitter/BSO

Najstnica je na TikToku delila objave o svoji "bitki z rakom", zbirala finančna sredstva na GoFundMe in celo dala intervju za lokalni časopis North Scott Press. Prav tako naj bi o svoji zgodbi govorila na univerzi St. Ambrose kot gostujoča govornica. 

19-letna Madison Russo je obtožena, da naj bi več kot 439 ljudi na spletni strani GoFundMe prepričala, da ima akutno limfoblastno levkemijo, raka trebušne slinavke in tumor v velikosti nogometne žoge, ki je ovit okoli hrbtenice.

Posledično je zbrala več kot 34 tisoč evrov, kasneje pa se je izkazalo, da se je najstnica lagala. Madison Russo je sprejemala tudi zasebne donacije od podjetij, neprofitnih organizacij, šolskih okrožij in zasebnikov. 23. januarja so jo policisti aretirali in jo obtožili prevare, poroča CBS News.  

Po navedbah policije je najstnica na TikToku delila objave o svoji "bitki z rakom", zbirala finančna sredstva na GoFundMe in celo dala intervju za lokalni časopis North Scott Press. Prav tako naj bi o svoji zgodbi govorila na univerzi St. Ambrose kot gostujoča govornica in pa tudi prek Nacionalne fundacije za trebušno slinavko v Chicagu. 

"Seveda vsak dan ne more biti sončen in mavričen, vendar se ne moreš odločiti, da boš samo jezen na raka. To se ljudem preprosto zgodi," je nedavno povedala za North Scott Press. "Če ostaneš depresiven, se mi zdi, da se tvoje telo ne bo nikoli izboljšalo."

Tako so jo ujeli na laži

Policisti so povedali, da so jih na neskladja z zgodbo najstnice opozorili posamezniki z medicinsko izobrazbo, prav tako pa je bilo iz medicinske dokumentacije, ki so jo zahtevali, razvidno, da 19-letnica "nikoli ni imela diagnoze raka ali tumorja v nobeni zdravstveni ustanovi v Quad Cities ali okoliških mestih."

Platforma GoFundMe je sporočila, da ima "politiko ničelne tolerance" do zlorabe svojih platform in da v tem primeru sodeluje z organi pregona. "Vsem donatorjem smo povrnili denar in odstranili to akcijo," je v izjavi za CBS News povedalo podjetje. "Upravičenki smo tudi prepovedali uporabo platforme za kakršnokoli zbiranje sredstev v prihodnosti."

Po aretaciji je prevarantka plačala varščino v višini 9200 evrov, naslednji mesec pa jo čaka sodna obravnava. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord