6. 4. 2022, 21:53 | Vir: STA

Madžarska se bo uklonila Putinovim zahtevam: kaj je sprejela?

Profimedia

Naša soseda se je za to potezo odločila kot prva država Evropske unije.

Madžarski premier Viktor Orban je na tiskovni konferenci sporočil, da je Madžarska za uvoz ruskega plina pripravljena plačevati v rubljih, če bo Rusija to od nje zahtevala. Madžarska je s tem postala prva država članica Evropske unije, ki se je odločila za takšno potezo.

Orban je ob tem dejal, da je v telefonskem pogovoru ruskega predsednika Vladimirja Putina pozval k takojšnji prekinitvi ognja v Ukrajini, ob enem pa je ponovno izrazil nasprotovanje temu, da bi Madžarska poslala orožje Ukrajini in da bi EU uvedla embargo na uvoz ruske energije, od katere je država zelo odvisna. Madžarska bo "brez težav plačevala v rubljih," so bile orbanove besede.

Zunanji minister Peter Szijjarto je pred tem v izjavi, objavljeni na Facebooku, dejal, da EU nima nobene vloge pri dobavi plina, ki je "urejena z dvostransko pogodbo" in se jim zato "želja Evropske komisije po skupnem odzivu uvoznikov" ne zdi potrebna. Po njegovih besedah bodo poiskali "tehnično rešitev" za izvedbo plačila, ki ga je treba energetskemu velikanu Gazprom plačati konec maja. 

Madžarski predsednik vlade je hkrati tudi povabil voditelje Francije, Nemčije in Ukrajine, da se s Putinom sestanejo v Budimpešti.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec