K. Ž. | 7. 5. 2024, 09:04

Novačijo jih tudi v Sloveniji: "Pomagamo vam kriti stanovanjske stroške … za vas bodo poskrbeli najboljši zdravniki!"

Profimedia

Madžarska si prizadeva okrepiti svojo vojaško silo. To pa počne tudi z novačenjem bodočih vojakov v Sloveniji.

Kot Hrvaška ter nekatere druge evropske države, je tudi Madžarska začela z aktivnim novačenjem vojaške sile. Obrambno ministrstvo Madžarske tako v razpisu vabi mlade k vojaškemu usposabljanju, vendar novačenje niso omejili le na svojo državo, ampak vabijo tudi pripadnike drugih držav. Med njimi tudi bodoče slovenske vojake, poroča Delo.

V oglasu, s katerim vabijo k vojaškem usposabljanju, Madžari hvalijo varovanje svoje države in skrb za varnost svojih prebivalcev. "Gradimo visokotehnološko vojsko z najsodobnejšo razpoložljivo opremo. Pridružite se nam in iz vas bomo potegnili le najboljše," je med drugim zapisano v oglasu.

Bobo

Kot omenjeno, Madžarska novači vojake tudi v Sloveniji. V nasprotju s Slovenijo Madžarska namreč omogoča, da državo branijo tudi dvojni državljani. Tisti, ki se odločijo za vojaško usposabljanje, postanejo pogodbeni vojaki ter pridobijo predvidljive fiksne in konkurenčne dohodke ter tudi priložnost nadaljnjega usposabljanja.

"Če ste naš pripadnik, vam ni treba skrbeti: celotno plačilo bo vedno pravočasno na vašem računu. Pomagamo vam kriti stanovanjske stroške. Ne glede na to, ali zbolite vi ali družinski člani, bodo za vas poskrbeli najboljši zdravniki. In če se želite sprostiti, so na voljo vojaška letovišča po vsej državi," še povzema Delo. Med drugim država novači vojake tudi na Slovaškem, v Avstriji, Ukrajini in na Hrvaškem.

Ob oglas se je obregnilo tudi slovensko ministrstvo za obrambo z Marjanom Šarcem na čelu. Sprva jih je oglas razburil, a kot so kasneje pojasnili novinarskim kolegom pri Delu, jih ta naj ne bi več skrbel. Njihova pomirjenost izhaja iz dejstva, da je med pogoji za sklenitev pogodbe za pogodbeno rezervo v madžarski vojski pogoj tudi madžarsko državljanstvo ter prijavljen naslov bivališča na Madžarskem.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk