30. 5. 2022, 11:07

Marsovski helikopter Ingenuity je na Zemljo poslal videoposnetek

NASA

Kontrolorji misije so pred kratkim izgubili stik, ko je helikopter vstopil v način varčevanja z energijo. To je bil najdaljši in najhitrejši polet na Rdečem planetu doslej.

Stik so ponovno vzpostavili, ko so sončne celice zadosti napolnile njegovih šest litij-ionskih baterij, in je bil helikopter ponovno pripravljen za letenje.

NASA/JPL-Caltech

Kot poroča Nasa, je njegova črno-bela navigacijska kamera posnela osupljiv video rekordnega 25. poleta. 8. aprila je Ingenuity preletel 704 metre, s hitrostjo 5,5 metra na sekundo. To je bil najdaljši in najhitrejši polet na Rdečem planetu doslej.

V času od poleta do dostave posnetka na Zemljo je minilo kar nekaj časa in helikopter se trenutno pripravlja na že 29. podvig.

"Med rekordnim letom nam je Ingenuity z navzdol usmerjeno navigacijsko kamero omogočil osupljiv občutek, kako bi bilo, če bi s hitrostjo 20 kilometrov na uro drseli 10 metrov nad Marsovo površino," je komentiral Teddy Tzanetos iz ekipe, ki upravlja s helikopterjem.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nasa Ingenuity Mars Rover (@ingenuityrovers)

Posnetek se začne kakšno sekundo po vzletu, saj je navigacijska kamera programirana tako, da se deaktivira pod 1 metrom nad površino. S tem prepeči, da bi vzvrtinčen prah med vzletom ali pristankom zmedel navigacijski sistem med razbiranjem informacij s površja.

"Oglejte si rekordni polet marsovskega helikopterja Ingenuity."

Ko doseže višino 10 metrov, zavije proti jugozahodu in v manj kot treh sekundah pospeši na maksimalno hitrost. Najprej preleti nekaj peščenih sipin, približno na polovici posnetka pa še več skupin skal. Nazadnje pride do relativno ravnega terena, ki je primeren za pristanek.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nasa Ingenuity Mars Rover (@ingenuityrovers)

Originalni 161,3-sekundni posnetek je Nasa približno petkrat pospešila na 35 sekund.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol