19. 5. 2022, 17:48

Matej Periš je bil v reki skoraj 5 mesecev. V kakšnem stanju so ga našli?

Slika je simbolična.

Fotomontaža/Profimedia

Razgradnja telesa v vodi poteka malce drugače kot razgradnja na kopnem. Kaj se zgodi s truplom pokojnika, ki je v vodi več mesecev?

28-letnega Mateja Periša so našli mrtvega. Njegovo truplo so v sredo okoli 9.30 v Donavi našli osem kilometrov vzdolž reke, kjer so ga zadnjič ujele varnostne kamere. Ker je bilo truplo več mesecev v vodi, so za prepoznavo potrebovali DNK analizo, ki je nazadnje potrdila, da gre za Hrvata. V kakšnem stanju pa je sploh truplo, ki je slabih pet mesecev v vodi?

Na proces razgradnje vpliva več faktorjev

Podobno kot pri običajnem procesu razgradnje, ki se pojavi v suhem okolju, na hitrost razgradnje v vodi vplivajo temperatura, živali, oblačila in mikroorganizmi.

Tipične spremembe razgradnje trupla v vodi potekajo počasneje, predvsem zaradi nižjih temperatur in anaerobnega okolja. Na posmrtne spremembe ne vpliva le temperatura vode, temveč tudi tok, pa tudi ovire in strukture, tako naravne kot umetne, ki lahko vplivajo na ostanke. 

Ko pa telo odstranijo iz vode, se razgradnja pospeši. Iz tega razloga se priporoča, da se obdukcijski pregled opravi kmalu potem, ko je telo izvlečeno iz vode. Obdukcija Periša se je zgodila nekaj ur po odkritju ostankov, uradni vzrok njegove smrti pa je utopitev

Telo se najprej potopi

Če se je posameznik utopil, se običajno telo najprej potopi in zavzame tako imenovani "položaj utopitve". Tukaj je sprednji del posameznika obrnjen proti dnu vodnega telesa, okončine in glava pa visijo navzdol proti dnu, medtem ko je hrbet posameznika obrnjen proti površini.

Ko se razgradnja telesa nadaljuje, se truplo v vodi obarva bolj temno. S časom nastajajo plini zaradi bakterijske aktivnosti in takrat telo običajno pride na plano. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord