20. 5. 2022, 14:26

Strokovnjaki jasni: Matejev telefon tudi po petih mesecih najverjetneje skriva odgovore!

Youtube/fotomontaža

Mobilni telefon, ki so ga našli v hlačnem žepu Mateja Periša, bi lahko končno odgovoril na vprašanja, ki zanimajo vse: zakaj je mladenič iz Splita na usodno noč pobegnil iz kluba Gotik, brez majce tekel po ulicah, nato pa se spustil do reke, kjer se je utopil. Bomo izvedeli, kaj se je dogajalo tiste noči?

Iskanje Mateja Periša iz Splita, za katerim se je 31. decembra lani izgubila vsaka sled, je bilo po petih mesecih in pol dokončno ustavljeno, potem ko so njegovo truplo našli v Donavi. Obdukcija je razrešila uganko glede njegove smrti in pokazala, da se je 27-letni Splićan utopil v ledeni Donavi. A vse odgovore bo javnost dobila po podrobni analizi njegovega telefona, so za Blic pojasnili telekomunikacijski strokovnjaki.

Sim kartica s podatki skriva odgovore

Po besedah ​​sodnega izvedenca Branislava Blagojevića je za začetek najpomembnejše stanje telefona, ki so ga našli skupaj s truplom, in ali je na njem kakšna mehanska poškodba.

"V 99 odstotkih primerov, v katerih sem delal s takšnimi ali podobnimi telefoni, od telefona ne ostane nič, sploh če je tako dolgo v vodi. Kartico se da po vsem tem času rešiti in Ministrstvo za notranje zadeve lahko iz nje prebere podatke, predvsem tiste iz zadnjih dni, ki bodo še kako pomembni za preiskavo," za Blic pove Blagojević.

Google Maps/fotomontaža

Glede samih kartic sodni izvedenec Mile Petrovič pojasnjuje, da jih nekatere znanstvene ustanove preučujejo, sam postopek pa traja približno tri mesece.

"Kartico se da očistiti blata, vode, vsega. Sam postopek traja približno mesec dni, a sodeč po pritiskih medijev in interesa javnosti, bo v Matejevem primeru verjetno krajši," pravi Petrovič.

Za preiskavo Matejevega najdenega telefona so pomembne tudi bazne postaje, ki spremljajo gibanje uporabnikov pametnih telefonov, zato jih bodo upoštevali tudi pri osvetlitvi tega primera.

"Podatki iz bazne postaje so zelo točni, ni napak. V Beogradu imamo več tisoč baznih postaj, tako da kjerkoli že ste, boste locirani, in to nima nobene veze s tem, ali ste naš ali tuji državljan. Te postaje beležijo okoli 60 parametrov, najpomembnejši so tisti, ki se ukvarjajo s prometom, medtem ko so v primeru Mateja verjetno preverjali vse ostale," pravi Blagojević.

Petrovič je mnenja, da bodo fizične poškodbe, ki so bile prisotne na telefonu v času odkritja, povedale veliko o primeru in smrti Splitčana.

Mobilni operaterji imajo posnete pogovore, klice, sporočila ...

Medtem ko je trenutno odkritje mobilnega telefona velika stvar, ko gre za nadaljnjo preiskavo smrti Mateja Periša, imajo veliko vlogo sami mobilni operaterji, ki so dolžni hraniti podatke iz telefonov uporabnikov za obdobje treh let.

"Mobilni operaterji imajo v takih primerih veliko povedati, njihove storitve pa so v teh primerih ključne. To so tisti, ki imajo podatke o klicih, sporočilih, imajo posnete pogovore zadnjih treh let," pravi Perović.

Z Ministrstva za notranje zadeve (MNZ) so pred meseci sporočili, da so z baznih postaj zbrali podatke o gibanju Periša usodne noči. Zadnji signal njegovega telefona so ujeli v bližini Velikega vojnega otoka, ki je nakazal na začetek preiskave njegovega izginotja. Tudi telekomunikacijski strokovnjaki pravijo, da je skoraj gotovo, da je MNZ pridobilo vsa sporočila in klice operaterja, ki jih je Periš prejemal in pošiljal v tragični noči. Vendar ti podatki do danes niso bili predstavljeni javnosti.

Goran Srdanov/Nova.rs/MUP Hrvatska

"Mobilni operaterji so vse tiste pogovore, sporočila in klice ter druge podatke, ki jih imajo, verjetno že zdavnaj posredovali tožilstvu. Menim, da se o njih še vedno ne govori v javnosti, da ne bi posegali v preiskavo. Pri tem pa moramo upoštevati, da gre za hrvaškega državljana in da je Interpol vključen v preiskavo. V drugih okoliščinah bi bila situacija zagotovo bolj pregledna, medtem ko je vse zelo nejasno," je dejal Blagojević.

"Epilog primera nikoli bližje"

Drugo orodje, ki bi lahko pomagalo pri sami preiskavi, je sistem "Advanced Mobile Location", ki ga Srbija še vedno nima, ima pa tudi možnost prisluškovanja pametnim telefonom. A po Blagojevićevih besedah ​​sodeč ni povsem jasno, da takšnega sistema že nimajo v Srbiji.

"Ko gre za orodje Advanced Mobile Location (Napredna mobilna lokacija), za katerega v Srbiji velja, da ga ni in ki lahko prisluškuje pametnim telefonom, to ne drži. Določene službe ga imajo, in to ne državne, ampak zasebne, vendar jim svojih podatkov ni treba deliti z državo, pravzaprav niso dolžne. Ali je tožilstvo zdaj morda nanje naletelo, tega ne vemo. Za zdaj je tudi to vprašljivo," je dejal Blagojević.

Poudarja, da je bila poleg telefona zagotovo najdeno truplo tudi odlična in olajševalna okoliščina ter da bo preiskava zdaj šla veliko hitreje. Morda bomo že kmalu slišali podrobnejšo razlago, kaj točno se je zgodilo z Matejem Perišem na usodni dan.

"Mislim, da se je čakalo, da najdejo truplo, tako da zdaj, ko je bilo to storjeno, bo policija končno objavila epilog. Mislim, da je povsem realno, da bomo v primeru Mateja Periša v čim krajšem času dobili celotno sliko, kaj se je zgodilo" je zaključil sodni izvedenec Branislav Blagojević.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.