STA/P.M. | 1. 7. 2023, 21:34

Strah pred nočjo: v Marseillu posebne policijske enote, bodo v državi razglasili izredne razmere?

Profimedia

Francoska vlada zaradi nasilnih nemirov preučuje vse možnosti za vzpostavitev reda v državi.

Francoska premierka Elisabeth Borne je nočne izgrede v več mestih označila za "neznosne in neopravičljive" ter dejala, da razmišljajo tudi o uvedbi izrednih razmer.

Pogreb ubitega najstnika

V pariškem predmestju Nanterre je bil v soboto pokopan 17-letnik, čigar smrt je sprožila večdnevne nasilne proteste po vsej Franciji. Družina 17-letnega Nahela, ki ga je policist ustrelil v torek med nadzorom prometa, je preko odvetnikov medije v petek pozvala, naj ne bodo navzoči na pogrebu. 

Nahelov pogreb.

Nahelov pogreb.

Profimedia

Na najstnika francosko-alžirskega porekla je policist streljal v torek zvečer med nadzorom prometa. Kljub pomoči reševalnih služb je mladostnik umrl zaradi strelnih ran v prsnem košu. Francosko tožilstvo je v četrtek policista obtožilo uboja in ostaja v priporu

Profimedia

"Videl je arabski obraz in streljal"

Mati ustreljenega najstnika je v petek v svojem prvem intervjuju za medije poudarila, da za smrt sina ne krivi policije, temveč zgolj eno osebo. Ob tem je dodala, da je 38-letni policist, ki je ubil njenega sina, "videl arabski obraz, majhnega otroka, in mu hotel vzeti življenje".

Francoski predsednik Emmanuel Macron je medtem starše pozval, naj otrok v času protestov ne spuščajo na ulice. Danes je zaradi dogajanja odpovedal tudi za nedeljo načrtovan državniški obisk v Nemčiji.

Je Macron sploh kos situaciji?

Je Macron sploh kos situaciji?

Profimedia

Nemiri po državi se širijo kot iskra

Uboj je sprožil proteste in izgrede v številnih francoskih mestih. Minulo noč, ko so potekali že četrtič, je bilo aretiranih več kot 1300 ljudi. Nekateri med njimi so bili tudi oboroženi.

Policija je v Marseillu, kjer se znova zbirajo protestniki,je uporabila solzivec. V to mesto so bili napotene dodatne policijske enote. Francoski notranji minister Gerald Darmanin je potrdil, da bodo nocoj v Marseille in Lyon poslali policijske okrepitve.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord