K. Ž. | 5. 4. 2024, 09:45

Priljubljeni ponudnik hitre prehrane si želi s politično potezo povrniti ugled

Profimedia

Velikan hitre prehrane McDonald's bo po bojkotu blagovne znamke kot odgovor na vojno med Izraelom in Hamasom nazaj odkupil vse svoje izraelske restavracije.

Družba je sporočila, da je s podjetjem Alonyjal dosegla dogovor o vrnitvi 225 poslovalnic po vsej državi, ki zaposlujejo 5000 ljudi. McDonald's je bil deležen kritik, potem ko je Alonyal začel deliti na tisoče brezplačnih obrokov izraelskim vojakom, poroča BBC.

Prodaja je v regiji od začetka spopadov oktobra upadla. V četrtek pa je McDonald's sporočil, da so z Alonyjalom, ki že več kot 30 let vodi verigo Golden Arches v Izraelu, podpisal dogovor. Ameriško podjetje je sporočilo, da bodo restavracije, operacije in zaposlene obdržali pod enakovrednimi pogoji in da ostajajo zavezani izraelskemu trgu. Pogojev prodaje niso razkrili.

Bojkot se je začel, ko so večinsko muslimanske države, kot so Kuvajt, Malezija in Pakistan, podale izjave, v katerih so se zaradi domnevne podpore Izraelu distancirale od podjetja. Po vsem svetu so se odvili množični protesti, potem ko se je bojkot razširil izven Bližnjega vzhoda.

Januarja je globalna prehranska veriga priznala, da je konflikt pomembno vplival na njeno uspešnost, pri čemer so trpeli posli v Franciji, Indoneziji in Maleziji. Najbolj prizadete pa so poslovalnice na Bližnjem vzhodu.

Profimedia

McDonal's je bojkot označil kot neutemeljen. Podjetje se zanaša na tisoče neodvisnih podjetij, ki imajo v lasti in upravljajo večino svojih več kot 40.000 poslovalnic po svetu. Približno pet odstotkov jih je na Bližnjem vzhodu.

"V vsaki državi, kjer delujemo, vključno z muslimanskimi državami, McDonald's ponosno zastopajo lokalni operaterji," so takrat dejali v družbi. "Dokler ta vojna traja … ne pričakujemo bistvenega izboljšanja," je dodal šef McDonald'sa. Podjetje si želi s prevzemom poslovalnic tudi povrniti ugled na Bližnjem vzhodu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol