R. K. | 6. 4. 2022, 16:37

Med OBSTRELJEVANJEM iz uničenega živalskega vrta rešujejo LEVE! So prebivalci ogroženi?

Profimedia
Med OBSTRELJEVANJEM iz uničenega živalskega vrta rešujejo LEVE! So prebivalci ogroženi? (foto: Profimedia)

Pomoč je ponudilo veliko število pogumnih ljudi. Preseljenih že pet levov in nekaj drugih divjih živali. Uganete, kdo vse je še med njimi?

Iz živalskega vrta Feldman EcoPark v ukrajinskem mestu Harkov, ki je bil v ruskih bombnih napadih uničen, sporočajo, da so uspešno začeli z evakuacijo divjih živali, ki jim je sicer grozilo, da jih bodo morali uspavati. Pomoč pri evakuaciji je ponudilo ogromno ljudi, po besedah upraviteljev pa so uspešno preselili že pet levov in nekaterih drugih živali, med njimi sta tudi jaguar in panter. Pravijo še, da gre reševanje velikih plenilcev dobro, čeprav reševalne ekipe še vedno ogroža rusko obstreljevanje.

Upravitelji se ob tem zahvaljujejo vsem, ki so ponudili pomoč pri prevozu, logistiki, financah opremi in drugem ter pravijo, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da akcijo reševalno akcijo uspešno končajo.

Iz harkovskega živalskega vrta je sicer nedavno prišla vest, da bodo morda morali uspavati nekatere živali, po tem, ko so bili v ruskih napadih na mesto uničeni ograjeni prostori, kjer so bile nastanjene. Čeprav je nemudoma stekla reševalna akcija, so se bali, da jim vseh morda ne bo uspelo. Evtanazija je grozila predvsem večjim plenilcem, kot so levi in tigri.

Ustanovitelj živalskega vrta Alexander Feldman je takrat na Facebooku objavil video, v katerem je vest o uničenju živalskega vrta delil s svetom. Zaradi močno poškodovanih ograd je po njegovih navedbah obstajala možnost, da bi živali pobegnile. V videu je povedal še, da so jo v napadu precej slabo odnesli medvedi, velike mačke, kot so levi in tigri, pa so "po čistem čudežu" preživele.

Če jim živali ne bi uspeli evakuirati, bi po Feldmanovih navedbah lahko rešili mladiče preživelih zveri, odrasle pa bi zaradi nevarnosti pobega morali uspavati. O možnosti evakuacije so se sicer pogovarjali z različnimi posamezniki in organizacijami, ki bi živali lahko sprejele tako v Ukrajini kot v tujini.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.