Uredništvo | 6. 7. 2023, 10:42

Pozor! Na znani hrvaški plaži rdeča zastava (lahko končate na urgenci)

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Na hrvaški plaži so zabeležili kar osem intervencij.

Na plaži Danče v Dubrovniku, ki velja za eno najbolj znanih in najstarejših hrvaških plaž, so te dni zaradi nevarnosti meduz izobesili rdečo zastavo. Kot so zapisali, rdeča zastava ne označuje prepovedi kopanja, temveč visi kot opozorilo, da vas ob kopanju lahko opeče meduza.

Profimedia

"Reševalna ekipa Rdečega križa Dubrovnik je imela to jutro osem intervencij zaradi opeklin meduz. Reševalna ekipa bo zato skozi svoje delovanje na kopališču povečala opozarjanje plavalcev na novonastalo situacijo", so sporočili iz dubrovniškega Rdečega križa.

Kaj storiti, če se neprijetno srečanje z meduzo slabo konča?

Ožig meduze praviloma spremljajo skeleče in srbeče bolečine, še toliko bolj neprijetno pa, da meduza iz žel ožigalk sprošča strup, kar lahko traja še več ur po ožigu.

Eden od najboljših receptov naj bi bil ta, da na mesto ožiga nanesete peno za britje in jo posnamete z britvico, vidne ožigalke pa odstranite s pinceto ali rokavicami. Preostale ožigalke izperete z morsko vodo ali s solatnim kisom z limono.

Strupa ožigalk ni pametno spirati s sladko vodo, saj to samo še spodbudi izločanje strupa. Odstranite ga lahko s sodo bikarbono, ki jo zmešate z vodo in pasto, mešanico pa nanesete na mesto ožiga in pokrijete z gazo. Postopek večkrat ponovite. V primeru, da ne gre na bolje in bolečine ob ožigu spremljajo slabost, omedlevica, bolečine v prsih in težave z dihanjem, pa je treba poiskati zdravniško pomoč.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol