5. 5. 2022, 07:10 | Vir: STA

Menite, da si roke umivate pravilno? O tem še enkrat dobro premislite

Profimedia

Prav to sicer preprosto dejanje je eno izmed tistih, ki ga na vsakodnevni ravni ne izvajamo pravilno. Za umivanje rok si moramo vzeti čas in s tem prispevati k čistejšemu okolju, v katerem se gibljemo. 

Ustrezna higiena roke je ključnega pomena pri preprečevanju prenosa okužb in širjenja nalezljivih bolezni, izpostavljajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Zato za 5. maj, ko obeležujemo mednarodni dan higiene rok še posebej dobro premislimo, ali svoje roke zares umivamo kvalitetno. 

Umivanje rok kot osnovni higienski ukrep 

S tem preprostim dejanjem na relativno enostaven način fizično odstranimo nečistoče in mikroorganizme z naših rok. Še posebej pomembno je dosledno in temeljito umivanje rok ob pojavu različnih obolenj in epidemije. 

Ti na kožo rok zaidejo ob stiku z različnimi predeli telesa in pri stiku z okuženimi osebami, predmeti ali površinami. Ko se z onesnaženimi rokami dotikamo predvsem ust, nosu ali oči, povzročitelje bolezni vnesemo v telo.

Tako se lahko okužimo, zato je pomembno, da se z neumitimi ali nerazkuženimi rokami ne dotikamo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči, so zapisali na spletni strani NIJZ.

Kako si pravilno umijemo roke? 

Kot ob tem še navajajo na spletnih straneh NIJZ, razkuževanje rok v domačem okolju ni potrebno in ga izvajamo le, kadar umivanje rok ni mogoče. Le v posebnih primerih in po navodilih zdravstvenih delavcev se tudi v domačem okolju lahko uporablja razkuževanje rok.

Razkuževanje rok je zlasti učinkovito pri uničevanju nesporogenih bakterijskih vrst, umivanje pa mehanično odstrani tudi viruse in spore bakterij, ki so na razkužila lahko odporni.

Na NIJZ opozarjajo tudi na skrb za higieno rok v vsakdanjem življenju - doma, na delovnem mestu, v institucionalnem varstvu in na potovanjih.

Pomembno je namreč zavedanje, da sami poskrbimo za svoje zdravje in posredno za zdravje ljudi okoli nas tudi s čistočo svojih rok, so še zapisali.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord