23. 10. 2023, 15:08 | Vir: STA

Se vam zdi met kovanca pri sprejemanju odločitev pravična rešitev? Raziskovalci so odkrili, da ima ena stran kovanca prednost

Profimedia

V zgodovini je bilo z metom kovanca sprejetih veliko odločitev, še danes pa se zelo pogosto uporablja v športu.

Želite imeti pri metanju kovanca majhno prednost? Če da, preverite, katera stran kovanca je zgoraj, preden ga vržete, in ta bo večkrat ostala zgoraj. Kot so ugotovili raziskovalci, ki so zabeležil rezultate 350.757-kratnega metanja kovanca, se je to zgodilo v 50,8 odstotka primerov.

Profimedia

Teorijo potrdili še s prakso

V študiji, ki je objavljena v spletni knjižnici znanstvenih člankov arXiv, in še ni bila strokovno pregledana, so raziskovalci analizirali rezultat, ki ga je doseglo 48 ljudi, ki so metali kovance 46 različnih valut.

Kovanec so morali frcniti s palcem in ga ujeti na dlani, da bi preprečili odboj ali vrtenje kovanca na tleh, je povedal eden od raziskovalcev František Bartoš z nizozemske univerze v Amsterdamu.

Za to so se odločili, da bi v praksi preverili model, ki so ga leta 2007 razvili pod vodstvom matematika z univerze Standford Persija Diaconisa, ki je napovedoval, da bo kovanec v 51 odstotkih primerov ostal na strani, ki je bila obrnjena navzgor, ko so ga frcnili. Rezultat, ki so ga dosegli z metanjem kovancev, je to potrdil.

Profimedia

Z metom kovanca sprejete številne odločitve

Da bi pri metanju kovanca zagotovili pošten boj, naj bi bilo torej enostavno. Zagotoviti je treba samo, da oseba, ki meče kovanec, ne vidi, katera stran kovanca je pred metanjem zgoraj.

Pri metanju kovanca namreč ni pomembno, ali je zgoraj številka ali grb. Razlike v rezultatih ni bilo niti glede tega, katerega od 46 različnih kovancev so metali, je še povedal Bartoš. Povedal je še, da so podatke zbrali s pomočjo študentov z univerze, ki so kovance metali kadarkoli so lahko, tudi med premori za kosilo in med počitnicami.

Z metom kovanca so bile sicer v zgodovini sprejete številne odločitve. Med drugim naj bi brata Wright na ta način odločila, kdo bo prvi letel z letalom. Sedaj pa ga predvsem uporabljajo v športu.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol