14. 3. 2024, 21:31 | Vir: STA

Več dni ujeti sredi morja brez hrane in vode: umrlo najmanj 60 ljudi

Profimedia

Preživeli migranti v Sredozemlju poročajo o najmanj 60 mrtvih.

Reševalna ladja Ocean Viking je v sredo v osrednjem Sredozemlju rešila 25 prebežnikov, ki so poročali, da je med potjo umrlo najmanj 60 ljudi. To je danes sporočila nevladna organizacija Sos Mediterranee, ki upravlja ladjo. Prebežniki naj bi na pot krenili iz Libije.

Preživeli, ki jih je reševalna ladja rešila po sedmih dneh na morju, so posadki povedali, da so izpluli iz Zavije v Libiji. Po treh dneh na morju jim je odpovedal motor, na čolnu so bili več dni brez vode in hrane, je na družbenem omrežju X objavil Sos Mediterranee.

Preživeli trdijo, da je med potovanjem umrlo najmanj 60 ljudi, med njimi tudi ženske in najmanj en otrok, je dodala organizacija. Dva od preživelih, ki sta bila v nezavesti in v kritičnem stanju, je italijanska obalna straža prepeljala v bolnišnico na Siciliji.

Italija je ob Grčiji ena izmed glavnih držav prihoda za migrante, ki skušajo prek Sredozemlja doseči Evropo. Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je to najnevarnejša migracijska pot na svetu. Lani je na osrednji sredozemski poti umrlo okoli 2700 ljudi.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol