La. P. | 20. 9. 2023, 09:56

Po srhljivih obtožbah se je morala igralka soočiti s posiljevalcem: "Človek, ki je bil najvišja avtoriteta, mi je povzročil takšno bolečino"

Profimedia

"Izgubljala sem samozavest, spraševala sem se, zakaj se to dogaja samo meni, zakaj me kaznuje?" je na sodišču med drugim povedala igralka.

V začetku leta 2021 je v Srbiji završalo: do tedaj priznani učitelj igre, režiser in scenarist Miroslav Mika Aleksić naj bi v svoji igralski šoli v Beogradu, skozi katero je šlo precej znanih igralskih imen, posiljeval mlada dekleta. Prva je vložila prijavo, zatem pa javno spregovorila tedaj 25-letna igralka Milena Radulović, ki jo je Aleksić prvič spolno napadel, ko je imela 17 let. Dejala je, da je intervju za Blic dala zato, ker se je bala, da bodo za njeno prijavo zoper Aleksića izvedeli novinarji tabloidov in si njeno zgodbo interpretirali po svoje.

Z njenim razkritjem so se opogumile tudi druge Aleksićeve učenke, med drugim Iva Ilinčić, in izkazalo se je, da je šlo za več let trajajoče, sistematično početje, katerega del je bil tudi to, da je Aleksić iz svojih pedagoških procesov načrtno izključeval starše bodočih igralcev in svojim učencem govoril, da morajo biti čim bolj samostojni.

Škandal je nekaj let za ZDA še v Srbiji in na Balkanu sprožil gibanje #MeToo (balkanska različica: #NisiSama), tudi v Sloveniji je o spolnem nadlegovanju na AGRFT kot prva spregovorila igralka Mia Skrbinac.

Aleksiću so začeli soditi februarja 2022, včeraj pa je morala pred svojega posiljevalca stopiti tudi Milena Radulović. Doslej je pričalo že pet žrtev, po Radulovićevi mora na sodišče le še igralka Iva Ilinčić.

"Gre za veliko izdajo, ker mi je človek, ki sem mu tako zelo zaupala, ki je bil najvišja avtoriteta in pred katerim sem čutila strahospoštovanje, povzročil takšno bolečino," je na sodišču med drugim povedala Radulovićeva. Pojasnila je, da je pri 11 letih začela obiskovati ure igre, Aleksić pa jo je prvič spolno napadel pri 17 letih – po njenih besedah je bil to prvi od več napadov, ki so sledili v naslednjih mesecih.

"Izgubljala sem samozavest, spraševala sem se, zakaj se to dogaja samo meni, zakaj me kaznuje?" je dejala.

Po pisanju Blica je moralo biti sojenje vmes celo prekinjeno zaradi obnašanja odvetnika Mike Aleksića, Zorana Jakovljevića, ki je Radulovićevo prekinjal in ji postavljal neprimerna vprašanja. Zanimalo ga je, ali je pred prijavo govorila s kakšnim odvetnikom, pri čemer je namigoval na to, da je oče še ene od zlorabljenih deklet, Ive Ilinčić, odvetnik.

Aleksić obtožbe ves čas zanika, že leta 2021 je dejal, da gre za dogovorjeno gonjo proti njemu po vzoru Hollywooda in da si želijo igralke na njegov račun ustvariti kariero. Od začetka sojenja njegova taktika temelji na napadanju in žaljenju žrtev, za Mileno Radulović in Ivo Ilinčić je denimo dejal, da imata travme iz otroštva in da bi se morali vprašati o svojem odnosu z očetom.

Podpora Mileni Radulović na družbenih omrežjih sicer prihaja tudi iz Slovenije, med drugim jo je izrazil Inštitut 8. marec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord