Uredništvo | 18. 2. 2024, 23:41

Nedolžen v zaporu preživel kar 37 let: zdaj mu bodo izplačali večmilijonsko odškodnino

Profimedia

Obsojencu na smrt, ki je moral v zapor zaradi posilstva in umora, čeprav ju ni zakrivil, je uspelo dokazati resnico.

56-letni Američan Robert DuBoise bo za 37 let, ki jih je neupravičeno preživel za zapahi, dobil 14 milijonov dolarjev (slabih 13 milijonov evrov) odškodnine. DuBoise je bil obsojen na smrt zaradi zaradi posilstva in umora, a se je kasneje izkazalo, da očitanih mu kaznivih dejanj ni storil.

Robert DuBoise

Robert DuBoise

Profimedia

Nedolžnost dokazal s pomočjo DNK analize

Robert DuBoise zaradi posilstva in umora 19-letne Barbare Grams v mestu Tampa na Floridi obsojen avgusta 1983, leta 2020 pa mu je s pomočjo analize DNK uspelo dokazati svojo nedolžnost, zaradi česar so ga nato tudi oprostili. Mestni svet v Tampi pa je v četrtek soglasno izglasoval odobritev 13 milijonov evrov vredne poravnave v zvezni tožbi, piše CNN.

DuBoise je tako postal 30. oseba, ki so jo na Floridi oprostili smrtne kazni. Pri dokazovanju nedolžnosti mu je bil v veliko pomoč projekt Innocence of Florida.

Profimedia

"Žalosten sem zaradi družin, ki so tako dolgo čakale na pravi zaključek," je po oprostitvi za CNN dejal DuBoise. "37 let sem preživel v zaporu zaradi zločina, ki ga nisem storil. To se zgodi, ko se policija osredotoči na napačno osebo, si izmisli dokaze, ki ustrezajo njihovi teoriji, in ne preiskuje, da bi našla resnico. Zaradi tega so uničena življenja in skupnosti so manj varne," je dodal.

Odškodnino mu bodo izplačali v treh letih

Vzorci DNK so preiskovalce pripeljali tudi do pravih storilcev, to naj bi bila obsojena zločinca Amos Robinson in Abron Scott, ki sta že prestajala dosmrtno zaporno kazen zaradi umora, ki sta ga istega leta zagrešila v okrožju Pinellas.

Profimedia

Denar, ki mu je bil dodeljen v poravnavi, mu bodo izplačali v treh letih, z začetnim plačilom v višini devet milijonov dolarjev (8,3 milijone evrov) v tridesetih dneh po izvršitvi poravnave. Naslednje leto bo nato prejel še tri milijone dolarjev (2,8 milijona evrov), nato pa leta 2026 še dva milijona dolarjev (1,8 milijona evrov), piše omenjeni medij.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol