P.M. | 19. 7. 2023, 09:01

Nove srhljive podrobnosti: mladoletni beograjski množični morilec med pričanjem opisal, kako je dobil željo po ubijanju

Profimedia/Nova.rs/fotomontaža

Srbi zalo napeto in z bolečino v srcu spremljajo pričanje mladoletnika, ki je z očetovo pištolo vzel deset življenj.

Vse od strašnega dejanja 3. maja, Kosta K., ki v času svojega zločina še ni bil star 14 let, zato po črki zakona še ni kazensko odgovoren, ni kazal nobenih znakov obžalovanja za poboj sovrstnikov in šolskega varnostnika. Zdaj je prišlo do preobrata.

Analiziral poboje na spletu

Med včerajšnjim štiriurnim zaslišanjem je povedal, da je idejo za umor sošolcev dobil ob gledanju dokumentarnega filma, v katerem je bil omenjen množični pomor, navaja Blic. Nato je po spletu iskal vsebine na temo streljanja in umorov ter analiziral, kaj so strelci počeli in kje so se "zmotili" pri svojih grozljivih zločinih.

Profimedia

Kljub temu jasnega motiva, zakaj je pobil svoje sošolce, med zaslišanjem ni povedal. Dejal je le, da so bila njegova čustva do sošolcev negativna. Dokončno odločitev, da bo v šoli ubijal, je prinesel na dan pobojev, je dejal. 

Najprej je bil na šolskem dvorišču, kjer ga je opazil varnostnik in mu naročil, naj vstopi v šolo. Deček trdi, da se je bal, da bi ga ta razkrinkal, za trenutek je omahoval, hotel je poklicati mamo in opustiti načrt. A je vseeno streljal, njegova prva žrtev pa je bil prav varnostnik. Za njim je pobijal najprej v šolski avli, nato pa še na kraju zločina. Trdi, da se jasno spominja, na koga je streljal, a da v učilnici "ni nikogar prepoznal" in da "ni opazil krvi".

Profimedia

Ne prenese pogleda na fotografije žrtev


Na včerajšnjem zaslišanju naj bi Kosta tudi prvič izrazil obžalovanje za to, kar je storil, je dejala odvetnica njegovega očeta Irina Borović. Fotografij sovrstnikov, ki jih je pobil, ni želel videti, v obrazložitvi pa je rekel, da mu je ob pogledu na njih neprijetno.

Profimedia

Izjave je podajal v navzočnosti zakonitega zastopnika - njegove mame, in sicer kot priča v postopku zoper svojega očeta. Ta je bil nedavno obtožen kaznivega dejanja zoper javno varnost.

Kosta je moril z očetovim orožjem. Očeta krivijo tudi, da je sina učil rokovanja z orožjem in da ga je vodil na strelišče.

Deček je včeraj tudi podrobno pojasnil, kako je prišel do orožja, ki je bilo v sefu in zaščiteno s šiframi, navaja srbski časnik.

Profimedia

Tudi o družinskih odnosih

Med pričanjem o svoji družini naj bi Kosta tudi izjavil, da pri njih doma ni bilo posebnih hišnih pravil. Tudi večjih kaznovanj ni bilo, razen "odvzema telefona", če je kaj storil narobe. Od njega in njegove sestre se je pričakovalo, da bosta "prijazna in kulturna".

Profimedia

Odnos z očetom je označil za dober, za mamo pa je dejal, da je "skrbna, sočutna, pametna in dobra". Povedal je, da se njegovi starši dobro razumejo in da zdaj pogreša očeta, mamo, sestro, psa in strica.

Dečka so zasliševali skoraj štiri ure prek video povezave, saj se nahaja v psihiatrični ustanovi. Obravnave v sodni dvorani Višjega državnega tožilstva v Beogradu so se udeležili tudi starši pobitih otrok.

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol