20. 5. 2022, 19:00

Mnoge kritike viralnih videoposnetkov: "Norčevanje iz Amber Heard ni dopustno."

Profimedia

Uporabniki TikToka pri ustvarjanju vsebin zagotovo niso pomislili na to dilemo. 

Več milijonov ljudi po svetu spremlja sojenje Johnnya Deppa in Amber Heard. V slabem mesecu je na družbenih omrežjih nastalo na tisoče parodij, velika večina pa se jih norčuje iz pričevanj Heardove. Heardova namreč Deppa obtožuje, da jo je fizično napadel. 

Nasilje v družini ni šala

Čeprav so videoposnetki mišljeni predvsem v zabavne namene, pa jih nekateri obsojajo. "Norčujejo se iz nasilja v družini, to pa je zelo resno. So ljudje, ki umrejo zaradi nasilja doma" je dejala Shanita Brown, profesorica univerze East California. "Kakršnakoli šala o tem je grozna. Mislim, da to pove žrtvam nasilja, da te nihče ne jemlje resno," je še dodala. 

Vsaka vrsta vsebine, ki govori o nasilju v družini in spolnih napadih lahko sproži različne negativne odzive pri žrtvah nasilja, kot so na primer poslabšanje anksioznosti, depresije, posttravmatske stresne motnje, sramu in krivde.

Kompleksno tematiko naredijo še bolj kompleksno

"Imamo mlajše generacije ljudi, ki si bodo ogledali videoposnetke in si ustvarili svoje mnenje o tem, kaj nasilje v družini je in kaj ni, zaključek pa ne bo vedno pravilen. Norčevanje iz Amber Heard ni dopustno," pove Brownova. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Married Biography (@marriedbiography)

Takšni videoposnetki predstavljajo tudi izziv za strokovnjake za nasilje v družini, saj to pomeni, da morajo nenehno prevzgajati ljudi, odpravljati stigmo in obveščati javnost, da gre za kompleksno temo. 

"Žrtve nasilja gledajo in se sprašujejo, če ljudje res dvomijo v Amber. Ugotavljajo načine, kako se lahko postaviš na stran nasilneža. Nasilneži pa gledajo te videoposnetke in iščejo ustvarjalne načine, kako jih uporabiti kot orodje za nadaljnjo igranje žrtve,poudari Brownova. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord