R. K. | 27. 4. 2023, 09:07 | Vir: STA

Mnogi mu očitajo, da je prestar za še eno kandidaturo, Joe Biden jim odgovarja

Profimedia

Visoka starost se ameriškemu predsedniku očitno ne zdi prevelika ovira, da bi se potegoval še za drugi mandat.

Ameriški predsednik Joe Biden, ki je v torek najavil vnovično kandidaturo za predsedniški položaj na volitvah prihodnje leto, je dejal, da razume pomisleke ljudi zaradi njegove starosti, in priznal, da je tudi sam razmišljal, preden se je odločil. "Ampak dobro se počutim," je dejal 80-letni Biden, ki o svoji starosti redko govori. Vendar raziskave javnega mnenja kažejo, da to skrbi številne ameriške volivce, njegovo starost pa utegnejo v kampanji proti njemu uporabiti tudi nasprotniki.4

Profimedia

"Razumem, da se ljudje sprašujejo. Tudi sam sem se, preden sem se odločil," je dejal na novinarski konferenci z južnokorejskim predsednikom Yoon Suk-yeolom v sredo v Beli hiši. Zatrdil je, da se dobro počuti in da ima dovolj energije za kampanjo. "Veselim se je," je dodal ter se ob tem še pošalil glede svoje starosti: "Sploh ne vem, koliko sem star."

Že danes najstarejši predsednik

Biden je v torek v video nagovoru, ki ga je objavil na Twitterju in spletni strani svoje kampanje, uradno napovedal kandidaturo za drugi mandat na predsedniških volitvah leta 2024. Že zdaj najstarejši predsednik ZDA je pojasnil, da se v novo tekmo za Belo hišo podaja, da bi "dokončal delo". Če bo izvoljen, bo ob nastopu položaja januarja star 82 let. Pred Bidnom je bil najstarejši predsednik Ronald Reagan, ki je bil ob zaključku drugega mandata leta 1989 star 77 let.

Profimedia

Na volitvah prihodnje leto namerava znova kandidirati tudi Bidnov predhodnik v Beli hiši, republikanec Donald Trump, ki je star 76 let.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol