15. 5. 2022, 08:54

Množični poboj v nakupovalnem centru: ubitih najmanj 10 ljudi

Profimedia/Instagram/fotomontaža

Težko oborožen najstnik v vojaški uniformi je svoj strelski pohod v živo predvajal na spletu. 

Težko oborožen najstnik, oblečen v vojaško taktično opremo, je na strelskem pohodu ubil najmanj deset ljudi. Pokol se je odvil pred lokalno trgovino v Buffalu, kamor se je najstnik z zli nameni iz domačega Conklina vozil več ur. Poboj naj bi bil rasno motiviran, pišejo ameriški mediji. 

Znana je identiteta strelca

Strelec, ki so ga organi pregona identificirali kot 18-letnega Paytona Gendrona, naj bi živel v Conklinu v državi New York, več ur vožnje stran od Buffala, ki se nahaja v isti zvezni državi.

Do trgovine Tops na aveniji Jefferson v pretežno temnopolti soseski Buffala se je v vojaški obleki in težko oborožen najprej vozil več ur. Enajst njegovih žrtev je bilo temnopoltih, dve pa beli.

Od trinajstih žrtev tri niso v smrtni nevarnosti. Med ubitimi je tudi upokojeni policist, ki je delal kot varnostnik v trgovini. Napadalca je skušal zaustaviti s streljanjem.

Na kraju zločina je bil storilec tudi že aretiran.

Rasno motiviran zločin

"Incident preiskujemo kot zločin iz sovraštva in primer rasno motiviranega nasilnega ekstremizma," je na tiskovni konferenci povedal Stephen Belongia, posebni agent FBI v Buffalu.

"Strelec, za katerega so viri povedali, da je na enem od svojih orožij z belo barvo vrisana beseda N, je prispel v trgovski center okoli 14.30. Bil je zelo težko oborožen. Imel je taktično opremo. Na sebi je imel taktično čelado," je povedal policijski komisar v Buffalu Joseph Gramaglia.

Imel je tudi kamero za prenos snemanja v živo, je dejal Gramaglia. Oborožen je bil s polavtomatsko puško, lovsko puško in pištolo, vse so bile kupljene zakonito, poroča NBC News.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol