R.S. | 8. 7. 2022, 09:56 | Vir: STA

Morilec Georgea Floyda dobil dodatno kazen, koliko časa bo preživel v zaporu?

Profimedia

Prvo priložnost za pogojni izpust naj bi Chauvin dobil po 15 letih odslužene kazni.

Zvezni sodnik v Minneapolisu je nekdanjemu policistu Dereku Chauvinu izrekel 21 let zaporne kazni, ker je maja 2020 med aretacijo ubil temnopoltega Georgea Floyda.

Gre za dodatno kazen, potem ko je Chauvin že dobil 22 pol let in pol zapora na državnem sodišču, ker je Floydu pritiskal s kolenom na vrat in ga zadušil, to pa je sprožilo val protestov.

"Res mi ni jasno, zakaj ste naredili to, kar ste naredili. Da nekomu pritiskaš s kolenom na vrat, dokler ne umre, je preprosto narobe. Vaše dejanje je bilo napačno in žaljivo," je Chauvinu ob izreku kazni dejal sodnik Paul Magnuson.

Odmeril mu je sicer nižjo kazen, kot bi jo lahko. Prvo priložnost za pogojni izpust naj bi Chauvin dobil po 15 letih odslužene kazni.

Zaprt v samici zaradi morebitnega maščevanja 

Kazni mu bosta tekli sočasno, odslužil pa ju bo v zveznem zaporu nekje v ZDA. To bo za Chauvina načeloma bolje kot doslej. V Minneapolisu je namreč zaprt v samici, ker ga zaradi njegove varnosti ne morejo spustiti med druge zapornike.

Med sojetniki jih je namreč veliko, ki jih je Chauvin v policijski karieri aretiral, obstaja pa tudi bojazen, da bi se mu temnopolti obsojenci maščevali za smrt Floyda. Tudi v zveznem zaporu drugje v ZDA sicer ne bo zares varen, saj je njegov primer znan po vsem svetu.

Chauvin se je decembra lani, ko je zveznim tožilcem priznal, da je maja 2020 na tleh ležečemu Floydu pritiskal s kolenom na vrat, čeprav ga je ta opozarjal, da ne more dihati, strinjal, da dobi od 20 do 25 let zapora zaradi kršenja državljanskih pravic.

Drugim še niso izrekli kazni

Pri aretaciji Floyda zaradi poskusa nakupa cigaret s ponarejenim bankovcem so sodelovali še trije policisti. Tou Thao, J. Alexander Keung in Thomas Lane so bili na zveznem sodišču februarja letos obsojeni zaradi sostorilstva, vendar jim sodnik še ni izrekel kazni.

Vsi trije čakajo tudi še na izrek kazni na državnem sodišču. Lane je na državnem sodišču priznal krivdo za nenamerni uboj, kazen mu bodo izrekli 21. septembra. Druga dva policista sta priznanje zavrnila, kazni jima bodo izrekli 24. oktobra.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec