25. 4. 2022, 21:33 | Vir: STA

Moskva obtožila Ukrajino načrtovanja umorov znanih Rusov

Profimedia
Moskva obtožila Ukrajino načrtovanja umorov znanih Rusov (foto: Profimedia)

So se vidne ruske medijske osebnosti, ki podpirajo Putina, znašle na seznamu za odstrel? 

Ruska obveščevalna služba FSB je sporočila, da je pridržala šest oseb, ki naj bi po naročilu ukrajinske obveščevalne službe SBU načrtovale umor vodilnih predstavnikov ruskih državnih medijev. Ruske oblasti so vpletenosti v načrtovanje umorov obtožile tudi Washington.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v televizijskem nagovoru povedal, da je bilo v posebni protiteroristični operaciji nevtraliziranih šest ruskih članov neonacistične teroristične skupine, ki naj bi po navodilih ukrajinske varnostne službe načrtovali umore več ruskih medijskih osebnosti.

Profimedia

Med tarčami naj bi bili med drugim tudi ruski televizijski voditelj Vladimir Solovjov, generalni direktor ruske medijske hiše RT Dmitri Kiseljov, glavna urednica RT Margarita Simonjan ter voditeljica Olga Skabejeva.

Solovjov, ki je trenutno pod sankcijami Evropske unije, je sicer odločen podpornik Putina in ruske vojaške kampanje v Ukrajini, ukrajinska vlada pa ga je označila za ruskega propagandista. "Kaj je pri tem presenetljivega? Vsem sem na očeh. Sem Jud in antifašist, zato je očitno, da sem tarča ukrajinskega nacionalizma," je v komentarju za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti dejal Solovjov.

Profimedia

Ruski FSB poudarja, da je skupina teroristov domnevno že priznala, da je nameravala Solovjova razstreliti v njegovem avtomobilu, nato pa pobegniti v Ukrajino. Predstavniki SBU pa niso želeli komentirati tega, kar so sicer opisali kot fantazije ruskih obveščevalnih služb.

Putin je v svojem govoru namignil, da naj bi bil v načrtovanje vpleten tudi Washington, vendar konkretnih informacij ni podal. "Zatekli so se k terorju! Pripravljajo umore naših novinarjev. Poimensko poznamo člane zahodnih tajnih služb, seveda predvsem iz Cie, ki sodelujejo z ukrajinskimi varnostnimi organi. Toliko o njihovem odnosu do pravic novinarjev in človekovih pravic na splošno," je še dejal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.