STA/P.M. | 22. 3. 2024, 22:33

Drama na obrobju Moskve: najmanj 40 mrtvih, med ranjenimi tudi otroci

Profimedia

V kraju Krasnogorsk so najmanj trije napadalci vdrli v koncertno dvorano in začeli streljati.

Po navedbah FSB je bilo v napadu ubitih najmanj 40 ljudi, več kot sto je ranjenih. Napadalci so odvrgli tudi ročno oziroma zažigalno bombo, ki je zanetila požar. Enega od napadalcev naj bi ruske specialne enote že aretirale, posnetki njegove aretacije se širijo po družbenem omrežju.

Bela hiša: ni bila Ukrajina

Zaenkrat nič ne kaže na to, da je Ukrajina vpletena v streljanje v koncertni dvorani na obrobju Moskve, so sporočili iz Bele hiše. Ob to so izrekli sožalje svojcem ubitih v napadu in izrazili solidarnost z drugimi žrtvami napada, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Profimedia

"Za zdaj ni nobenih indicev, da bi bila Ukrajina ali Ukrajinci vpleteni v streljanje," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby. "Naše misli so z žrtvami tega groznega strelskega napada," je poudaril in dodal, da so prizori napada grozljivi.

Profimedia

Vpletenost Ukrajine je zanikal tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Podoljak je na družbenem omrežju Telegram sporočil, da naj bo glede dogodkov v koncertni dvorani Crocus na obrobju Moskve "jasno, da Ukrajina s temi dogodki nikakor ni povezana". Odgovornost za napad je ob tem zavrnila tudi skupina ruskih državljanov, ki se v vojni bori na strani Ukrajine.

Profimedia

Rusija: šlo je za teroristični napad

Med napadom je izbruhnil obsežen požar, zaradi česar se je začela rušiti streha. Več ljudi naj bi bilo še vedno ujetih v dvorani. Reševalne aktivnosti, vključno z gašenjem požara, se medtem nadaljujejo. 

Profimedia

Ruske oblasti so medtem odprle preiskavo domnevnega terorističnega napada.

Slovenija obsodila napad

"Okrutni napad v koncertni dvorani Crocus v Moskvi je zločinsko dejanje, ki ga odločno obsojamo, so se nocoj na napad v Moskvi, ki je zahteval 40 življenj, na družbenem omrežju X odzvali na ministrstvu za zunanje in evropske zadeve. Za ubijanje nedolžnih civilistov ni opravičila," so poudarili.

Profimedia

Tiskovni predstavnik Evropske komisije Peter Stano je medtem poudaril, da je Evropska unija "šokirana in zgrožena" zaradi poročil o terorističnem napadu, v katerem je umrlo najmanj 40 ljudi, med poškodovanimi pa naj bi bili tudi otroci, je zapisal na družbenem omrežju X.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord