21. 4. 2022, 20:18 | Vir: STA

Musk vs. Twitter – kdo ima koga v šahu?

Profimedia

Po tem ko je s strani odbora doživel hladen tuš, ima nov načrt. Kakšen?

Prvi mož ameriškega proizvajalca električnih vozil Tesla Elon Musk ima pripravljenih 42,89 milijarde evrov, s katerimi bi lahko prevzel družbeno omrežje Twitter. Glede na tajne podatke, ki so prišli v javnost, namerava Musk nagovoriti k prodaji neposredno delničarje.

Glede na dokument bo Musk 13 milijard evrov posojila dobil od finančnega konzorcija, ki ga vodi banka Morgan Stanley, potem bo od iste banke dobil ločeno posojilo v višini 12 milijarde evrov, medtem ko ima 19,4 milijard evrov lastnega lastniškega kapitala. Musk naj bi sicer zaenkrat "še razmišljal o predložitvi ponudbe, pri čemer se še ni odločil, ali bo ponudbo oddal", piše v dokumentu.

Neuspešen prvi poskus

Najbogatejši Zemljan je 14. aprila objavil namero po nakupu Twitterja, pri čemer je ponudil 50 evrov na delnico. Naslednji dan je upravni odbor Twitterja 39,6 milijard evrov vredno ponudbo zavrnil ter sklenil, da če ena sama oseba ali skupina pride do 15-odstotnega deleža v podjetju brez odobritve odbora, lahko vsi drugi delničarji kupijo več delnic s popustom. S tem je Musku otežil prevzem.

Muskovi poskusi prevzema podjetja so sicer vplivali na skok vrednosti Twitterjevih delnic, čeprav so povzročili tudi nekaj skrbi med strokovnjaki za tehnologijo in svobodo govora, ki opozarjajo, da Musk pogosto s svojimi provokativnimi izjavami razburja javnost.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord