14. 5. 2022, 11:42 | Vir: STA

Na hrvaškem kar ŠEST bolnišnic brez te osnovne storitve

Profimedia
Na hrvaškem kar ŠEST bolnišnic brez te osnovne storitve (foto: Profimedia)

Po poročanju Večernjega lista se na ugovor vesti sklicujejo tudi številne medicinske sestre in farmacevti, vendar točnih podatkov ni.

Na Hrvaškem umetne prekinitve nosečnosti, ki je sicer z zakonom dovoljena, zaradi ugovora vesti ne želi opravljati 195 od skupno 359 ginekologov. Od 29 javnih bolnišnic v šestih nimajo ginekologa, ki bi opravil splav na zahtevo ženske, piše časnik Večernji list.

Na Hrvaškem je v zadnjem času veliko govora o težavah, ki jih imajo ženske, ki želijo opraviti splav. Ta je sicer v državi dovoljen, a dejansko ženske pogosto ne morejo do njega. V šestih bolnicah po državi nimajo niti enega ginekologa, ki ne bi uveljavljal ugovora vesti. Gre za kliniko Sveti Duh v Zagrebu ter bolnišnice v Vinkovcih, Našicah, Požegi, Virovitici in Novi Gradiški. V Požegi poleg ginekologov ugovor vesti uveljavljajo tudi vsi anesteziologi.

So kje brez ugovora vesti?

V nekaterih bolnišnicah, na primer na Reki, v Pulju, Karlovcu, Kninu in Vukovarju, po drugi strani ugovora vesti ne uveljavlja noben ali skoraj noben ginekolog.

Javno razpravo o splavu je na Hrvaškem spodbudil primer 39-letne nosečnice Mirele Čavajda, ki v 24. tednu nosečnosti izvedela, da ima njen otrok velik tumor na možganih, zaradi katerega rojstva ne bo preživel ali pa bo hudo prizadet. Ko je želela opraviti splav, pa so jo zavrnile vse klinike, na katere se je obrnila, češ da je splav po desetem tednu nezakonit, čeprav hrvaška zakonodaja predvideva tudi izjeme.

Po dvotedenski bitki, ki se je odvijala tudi prek medijev, ji je drugostopenjska komisija v Zagrebu odobrila splav, a so jo iz zagrebške klinike napotili v Slovenijo, češ da nimajo kadra, ki bi znal opraviti ta poseg.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.