R. K. | 4. 1. 2023, 14:49

Na Hrvaškem po sprejemu nove valute številne prevare: goljufi skušajo plačevati z lažnimi evri

Profimedia

Pri naših sosedih so opazili, da se v obtoku pojavlja denar, ki je na las podoben evrom, a je njegova vrednost precej manjša.

Hrvati, ki so z novim letom sprejeli evro, se že spoprijemajo tudi s poskusi goljufij, s katerimi skušajo nekateri izkoristiti njihovo neprevidnost pri plačevanju v novi valuti. Med drugim so se v obtoku pojavili kovanci za eno turško liro, ki so na las podobni kovancem za en evro, a je njihova vrednost v primerjavi z vrednostjo evra veliko manjša.

Hrvati, ki se na novo valuto pri vsakodnevnem trgovanju in plačevanju šele navajajo, so že opazili prve prevare, s katerimi skušajo nepridipravi zaslužiti na njihov račun. 

Profimedia

Ena turška lira, ki je vredna komaj 0,05 evra oziroma 5 evrskih centov, je po poročanju hrvaških medijev že postala eden najpogostejših kovancev, s katerim skušajo goljufi pretentati državljane.

Plačati skušali celo s filmskimi rekviziti

Goljufija s turškimi lirami je najpogostejša goljufija z evri tudi v drugih evropskih državah. Zabeležili so jo predvsem v tistih državah, ki so na seznamu turističnih destinacij. Na previdnost zaradi goljufij z lirami pa je svoje državljane, ki so potovali v Španijo, opozorila tudi britanska policija, so zapisali pri Dnevnik.hr

Profimedia

Podobno velja tudi za kovance za 1 liro, ki so bili v obtoku pred leti ter so po velikosti in teži zelo podobni kovancem za 2 evra.

Poleg omenjenega pa so že naleteli tudi na ponarejene bankovce, za katere se je izkazalo, da so v resnici filmski rekviziti. Prvi tak primer so zabeležili že lanskega decembra na območju Slavonskega Broda, kjer je nekdo unovčil ponarejen bankovec za 50 evrov. Podobno pa se je zgodilo tudi 2. januarja na območju občine Nova Kapela, kjer je nepridiprav plačal s ponarejenim bankovcem za 10 evrov. Storilca še iščejo, poroča Dnevnik.hr.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord