STA/M.P. | 9. 6. 2022, 13:30

Hrvate RAZBURJA napoved o novem cestnem zakonu: bi ta lahko vplival tudi na Slovence?

Bobo

Če bo sprejet, bi neupoštevanje tega zakona voznike zelo udarilo po žepu. Kaj se pripravlja tik pred poletno sezono?

Po novem zakonu, o katerem bo kmalu glasoval sabor, bo zdravnik moral začasno suspendirati vozniško dovoljenje pacienta, če bo ocenil, da ta ni sposoben za vožnjo.

Na notranjem ministrstvu pojasnjujejo, da želijo z novim zakonom zmanjšati število prometnih nesreč. Menijo, da z njim ne posegajo v pravice pacientov, zdravnikom pa ne nalagajo novih obveznosti in administrativnega dela.

Kako visoke bi lahko bile kazni?

Vozniku, ki bi vozil avto kljub začasni zdravniški prepovedi, po novem zakonu grozi 20.000 kun (2660 evrov) kazni ali 60 dni zapora.

Zdravnike po drugi strani čaka kazen od 5000 do 15.000 kun (od 665 do 1995 evrov), če ne bi prijavili pacienta, ki je potem povzročil prometno nesrečo. Odškodnino pa od njih lahko zahtevajo tudi zavarovalnice.

"Pri pripravi zakona ni sodeloval nihče iz zdravstvene stroke," je v sredo v oddaji Otvoreno na hrvaški nacionalni televiziji HRT opozorila predsednica koordinacije hrvaške družinske medicine Nataša Ban Toskić.

Bobo

Bodo zdravniki po novem "ovaduhi"?

Zdravniki družinske medicine menijo, da jih zakon spreminja v policiste in ovaduhe, kar bi lahko negativno vplivalo na zdravljenje in povečalo število kroničnih bolnikov.

Po podatkih zdravniških združenj na Hrvaškem je bil v 700.000 prometnih nesrečah, ki so se zgodile lani, voznik pod vplivom drog ali zdravil le v 147 primerih, kar je 0,02 odstotka.

Bolniki bi v strahu, da bodo ostali brez vozniškega dovoljenja, lahko tudi tajili simptome kot so denimo pri diabetesu.

Hina/STA

In slovenski dopustniki?

Če in kako bi lahko novi zakon vplival tudi na Slovence, predvsem slovenske dopustnike na Hrvaškem, zaenkrat še ni znano. Bomo pa razvoj dogodkov pri sosedih gotovo spremljali!

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.