5. 5. 2022, 12:05 | Vir: STA

Na jugu Ukrajine ponovno "težke krvave bitke"

Profimedia
Na jugu Ukrajine ponovno "težke krvave bitke" (foto: Profimedia)

Iz jeklarne Azovstal v Mariupolju na jugu Ukrajine prihajajo poročila o nadaljevanju spopadov in zlasti o silovitih napadih ruske vojske. Ti se nadaljujejo kljub napovedani nakajurni prekinitvi, da bi lahko na varno prepeljali ujete civiliste.  

Ruske sile so po navedbah ukrajinskega generalštaba znova poskušale vdreti v obsežen kompleks jeklarne v Mariupolju.

"Ob podpori letalskih sil je sovražnik obnovil napade s ciljem zavzetja območja tovarne," je v jutranjem poročilu zapisala ukrajinska vojska. "Ruski okupatorji se osredotočajo na blokado in poskus uničenja ukrajinskih enot na območju Azovstala," dodajajo. 

Območje jeklarne je še zadnja utrdba ukrajinskih sil v uničenem Mariupolju. Pojavila so se poročila, da naj bi po tednih obleganja ruska vojska že vstopila v kompleks. Poveljnik bataljona Azov, katerega pripadniki so prav tako v Azovstalu, je pozno v sredo sporočil, da na območju potekajo "težke krvave bitke".

V video sporočilu na Telegramu je Denis Prokopenko hvalil "nadčloveška prizadevanja" njegovih vojakov, da bi odbili ruski napad. Razmere so izjemno težke. 

Poleg ukrajinskih vojakov naj bi bilo v jeklarni še okrog 200 civilistov, ki so se tja že pred tedni zatekli pred spopadi. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napovedal nadaljevanje prizadevanj za njihovo evakuacijo, potem ko so jih okoli 100 že umaknili na varno.

Rusija je v ta namen za naslednjih nekaj dni napovedala nekajurno prekinitev ognja dnevno, ki naj bi začela veljati že danes.

Razmere ostajajo napete tudi drugod na vzhodni fronti, kamor je Rusija usmerila svojo ofenzivo po umiku iz drugih delov države. Ukrajinske sile naj bi bile med drugim tarča silovitega topniškega in letalskega obstreljevanja v bližini Donecka.


Pri tem naj bi bilo glede na navedbe lokalnih oblasti več mrtvih in ranjenih. Pavlo Kirilenko

Po besedah guvernerja luganške regije Serhija Kajdaja pa je bilo v obstreljevanju mest Severnodoneck, Lisičansk, Hirske in Popasna ubitih najmanj pet ljudi

Liman, Popasna in Severnodoneck uspešno odbijale.meji med regijama Herson in Mikolajiv. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.