29. 4. 2022, 18:43 | Vir: STA

Na koga se bosta Poljska in Češka obrnili po pomoč zaradi visokega števila beguncev?

Profimedia

Poljaki ugotavljajo, da v zadnjem obdobju več ljudi prehaja mejo v smeri Ukrajine kot iz nje. Kaj bi lahko bil razlog tega?

Poljska in Češka se bosta družno obrnili na Evropsko unijo po dodatno pomoč za oskrbo in pomoč ukrajinskim beguncem, je po sestanku s češkim kolegom Petrom Fialo, dejal poljski premier Mateusz Morawiecki.

Profimedia

Več prehodov meje v smeri Ukrajine

Od začetka vojne v Ukrajini je v sosednjo Poljsko zbežalo že več kot tri milijone ljudi, je na Twitterju zapisala poljska mejna straža. V istem času so poljski mejni organi prešteli 924.000 prehodov meje v smeri Ukrajine. Kljub vojni število povratnikov v Ukrajino presega število novih prihodov na Poljsko.

Profimedia

Državi si želita večjo neodvisnost od ruskega plina

Na srečanju v Varšavi sta se predsednika vlad Poljske in Češke zavzela za nadaljnje sankcije proti Rusiji in podprla status Ukrajine kot kandidatke za članstvo v EU. Na področju energetike sta premierja izrazila željo po večji neodvisnosti od ruskega plina. Ob tem sta izrazila namero za nadaljevanje pogovorov o dokončanju projekta čezmejnega plinovoda "Štorklja 2", ki je bil pred dvema letoma odložen.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.