Nikola Vuković | 29. 9. 2023, 15:21

Na Kosovu je spet vroče: posebna protiteroristična enota vdrla v klinični center v Kosovski Mitrovici

Profimedia

Na enem najbolj nemirnih koščkov Evrope so strasti spet razvnete.

V zadnjih dneh je bila ena osrednjih novic vseh regionalnih medijev napeto dogajanje na Kosovu, kjer sta se spopadli tamkajšnja policija in zamaskirana skupina neznancev, ki naj bi jo sestavljali predvsem ljudje srbskega porekla, za katere pa ni znano, od kod dejansko prihajajo. V spopadu blizu vasi Banjska na severu Kosova so umrli štirje ljudje. Konflikt naj bi se začel, ko sta dva tovornjaka brez registrskih tablic blokirala vhod v vas, nakar se je vmešala kosovska policija in začela streljati. Obsedeno stanje je trajalo kar 12 ur, po koncu dogodka pa so se Kosovci in Srbi začeli obstreljevati še z očitki, kdo je glavni krivec za vse skupaj.

Strasti se še vedno niso pomirile, precej prahu pa je dvignila tudi petkova jutranja akcija posebne kosovske protiteroristične enote. Pripadniki slednje so z nalogom za preiskavo "vdrli" v prostore kliničnega centra v Kosovski Mitrovici, in sicer pod nadzorom EULEX (Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu). 

Profimedia

Direktor kliničnega centra Zlatan Elek je na novinarski konferenci povedal, da je pred zgradbo prihitelo 15 terenskih vozil, "nenapovedani obiskovalci" pa so nato na silo razbili vhodna vrata pralnice in kurilnice. "Ko sem vprašal, kaj se dogaja, so mi nekateri odgovarjali v angleščini, drugi v albanščini. Tam so bili tudi civilisti v policijskih jopičih," je pojasnil Elek, opisal, kako prestrašeni so bili bolnišnici delavci, ki so počasi kapljali v službo, in nadaljeval: "Po 15 minutah je komandir pojasnil, da imajo sodno odredbo za preiskavo stavbe. Kaj oziroma koga iščejo, ni želel povedati, rekel je le, da želi v sobo, v kateri opravljamo videonadzor naših vhodnih vrat. Poudaril sem, da ni bilo potrebe po nasilnem vdoru, da so s tem povzročili strah in zaskrbljenost pri zaposlenih, pacientih in še zlasti otrocih. Bili smo maksimalno konstruktivni, ponudili smo jim vse možne oblike sodelovanja, a so nas zavrnili. Sploh se niso želeli pogovarjati."

Pripadniki posebne kosovske protiteroristične enote so klinični center zapustili z videonadzorno napravo, ob tem pa za sabo pustili zapisnik v albanskem jeziku, v katerem je bilo zapisano zgolj to, da je bila opravljena preiskava. Nič drugega.

Kot je še pojasnil Elek, so predstavniki EULEX dogajanje ves čas opazovali iz avtomobila, reagirali pa niso niti ob nasilnem obnašanju nepovabljenih obiskovalcev. "Takšen EULEX nam roko na srce niti ni potreben," je zaključil.

Profimedia

Ob vsem tem velja pojasniti, da je klinični center v Kosovski Mitrovici edina multietnična bolnišnica v mestu, kjer se zdravijo tako Srbi kot drugo nealbansko prebivalstvo, bolnišnica pa velja za eno najresnejših ustanov na tem območju. Tam se je v tem tednu že mudil tudi KFOR, ki pa ni našel ničesar. Oziroma morda bolje rečeno nikogar …

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol